Hroznový džem s orechmi
Suroviny na Hroznový džem s orechmi:
1 kg zeleného alebo červeného hrozna bez jadierok, 2 citróny, 100 g orechových jadier, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 75 ml brandy
Postup:
Hrozno umyjeme a oberieme, citrón dôkladne vydrhneme a nakrájame...
Sladký šípkový sirup
Často si ich ani nevšimnete - veď rastú všade a nezdajú sa nám vôbec mimoriadne. Omyl. Mimoriadne sú, pre vysoký obsah vitamínu C. Majú povzbudzujúce účinky, sú diuretikum, fungujú proti virózam, jarnej únave, prechladnutiu...
Likér z čiernej bazy
Suroviny na likér z čiernej bazy (na 2 fľaše po 500 ml):
600 g čiernej bazy, 300 g cukru, 1 KL kyseliny citrónovej, 375 ml vody, 500 ml vodky
Postup:
Čiernu bazu dobre premiešame...
Zázračný brusnicový sirup
O brusniciach sa hovorí, že sú to malé zázračné guľôčky. Máte probémy s močovými cestami? Saihnite na brusnice, pomôžu vám.
Suroviny na zázračný brusnicový sirup:
2,5 - 3 kg brusníc, 1 kg Korunného cukru na prípravu...
Sirup z topinamburov
Suroviny na sirup z topinamburov:
15 topinamburov, cukor na prípravu sirupu podľa potreby
Postup:
Topinambury dôkladne umyjeme a neošúpané vložíme vo odšťavovači. Vylisovanú šťavu odmeriame v odmerke a zmiešame s rovnakým množstvom cukru na prípravu sirupu. Pomaly...
Ostrá pochúťka z rajčín a papriky
Ostrá pochúťka z rajčín a papriky - suroviny:
500 g sparených olúpaných rajčín nakrájaných na kúsky, 500 g očistených paprík nakrájaných na kocky, 150 g olúpané, na kolieska nakrájané cibule, 100 ml vinného octu, 1...
Brusnicový džem s koňakom
Suroviny na brusnicový džem s koňakom (rozpočet na cca 5 pohárov po 200 ml):
1250 g brusníc, 180 ml vody, 1250 g želírovacieho cukru, 6 PL koňaku
Postup:
Brusnice privedieme spolu s vodou a...
Jahodový džem s brusnicami
Suroviny na jahodový džem s brusnicami:
600 g očistených jahôd, 50 g sušených brusníc, 50 ml 100% jablkovej šťavy, 1 balenie želírovacieho ovocného cukru
Postup:
Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným...
Egreštové čatní
Suroviny na egreštové čatní :
1 kg egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, korenia, chilli
Postup:
Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme. Do rozvarenej...
Bazový sirup
Suroviny na bazový sirup:
1 l bobúľ bazy čiernej, 400 g cukru na prípravu sirupu z bobuľového ovocia, konzervačný prípravok
Postup:
Bobuľky bazy roztlačíme a necháme do rána stáť. Vzniknutú šťavu scedíme. Na 1 l šťavy pridáme...