Dnes je sobota, 27. apríla 2024, sviatok má Jaroslav

Zaváraniny

Hroznový džem s orechmi

Suroviny na Hroznový džem s orechmi: 1 kg zeleného alebo červeného hrozna bez jadierok, 2 citróny, 100 g orechových jadier, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 75 ml brandy Postup: Hrozno umyjeme a oberieme, citrón dôkladne vydrhneme a nakrájame...
šípkový sirup

Sladký šípkový sirup

Často si ich ani nevšimnete - veď rastú všade a nezdajú sa nám vôbec mimoriadne. Omyl. Mimoriadne sú, pre vysoký obsah vitamínu C. Majú povzbudzujúce účinky, sú diuretikum, fungujú proti virózam, jarnej únave, prechladnutiu...
Likér z čiernej bazy

Likér z čiernej bazy

Suroviny na likér z čiernej bazy (na 2 fľaše po 500 ml): 600 g čiernej bazy, 300 g cukru, 1 KL kyseliny citrónovej, 375 ml vody, 500 ml vodky Postup: Čiernu bazu dobre premiešame...

Zázračný brusnicový sirup

O brusniciach sa hovorí, že sú to malé zázračné guľôčky. Máte probémy s močovými cestami? Saihnite na brusnice, pomôžu vám. Suroviny na zázračný brusnicový sirup: 2,5 - 3 kg brusníc, 1 kg Korunného cukru na prípravu...

Sirup z topinamburov

Suroviny na sirup z topinamburov: 15 topinamburov, cukor na prípravu sirupu podľa potreby Postup: Topinambury dôkladne umyjeme a neošúpané vložíme vo odšťavovači. Vylisovanú šťavu odmeriame v odmerke a zmiešame s rovnakým množstvom cukru na prípravu sirupu. Pomaly...

Ostrá pochúťka z rajčín a papriky

Ostrá pochúťka z rajčín a papriky - suroviny: 500 g sparených olúpaných rajčín nakrájaných na kúsky, 500 g očistených paprík nakrájaných na kocky, 150 g olúpané, na kolieska nakrájané cibule, 100 ml vinného octu, 1...

Brusnicový džem s koňakom

Suroviny na brusnicový džem s koňakom (rozpočet na cca 5 pohárov po 200 ml): 1250 g brusníc, 180 ml vody, 1250 g želírovacieho cukru, 6 PL koňaku Postup: Brusnice privedieme spolu s vodou a...

Jahodový džem s brusnicami

Suroviny na jahodový džem s brusnicami: 600 g očistených jahôd, 50 g sušených brusníc, 50 ml 100% jablkovej  šťavy, 1 balenie želírovacieho ovocného cukru Postup: Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným...

Egreštové čatní

Suroviny na egreštové čatní : 1 kg egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, korenia, chilli Postup: Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme. Do rozvarenej...

Bazový sirup

Suroviny na bazový sirup: 1 l bobúľ bazy čiernej, 400 g cukru na prípravu sirupu z bobuľového ovocia, konzervačný prípravok Postup: Bobuľky bazy  roztlačíme a necháme do rána stáť. Vzniknutú šťavu scedíme. Na 1 l šťavy pridáme...