Často si ich ani nevšimnete – veď rastú všade a nezdajú sa nám vôbec mimoriadne. Omyl. Mimoriadne sú, pre vysoký obsah vitamínu C. Majú povzbudzujúce účinky, sú diuretikum, fungujú proti virózam, jarnej únave, prechladnutiu v tehotenstve, infekcii ľadvín….
Nie sú však vhodné pre ľudí s vysokou zrážanlivosťou krvi.
Suroviny na sladký šípkový sirup:
1 kg šípok, 2-2,5 l vody, 1 kg cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
Postup:
Zo šípok odrežeme koncovú špičku a umyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme polovičným množstvom studenej vody. Privedieme do varu. Povaríme 10-15 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. V prípade extrémnej hustoty masy prilejeme vodu. Celú zmes prepasírujeme cez redšie sito, aby sme odstránili vnútorné jadierka. Dolejeme zvyšok vody a necháme odstáť do druhého dňa. Zmes na druhý deň rozmiešame a prelejeme cez husté sito, prípadne pančušku.
Použiť gázu neodporúčame, lebo sa môže stať, že cez redšiu gázu všetko pretečie a naopak, v hustej gáze sa zachytia chĺpky zo šípok a gáza sa upchá. Šípkovú šťavu vlejeme do hrnca, pridáme cukor, privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme na miernom ohni 10 minút. Horúce nalievame do fliaš. Skladovať môžeme 5-6 mesiacov na chladnom mieste. Pred použitím pretrepať. Riedime pomerom 1 : 5. Môžeme dochutiť citrónom. Tento sirup je vhodný aj ako príchuť do čajov.
Mohlo by vás zaujímať
Ovocný sirup
Cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia je výborným pomocníkom pri príprave rozličných ovocných sirupov. Zabezpečí, že sirup bude mať bohatú a plnú chuť bez použitia konzervačných látok, farbív alebo aróm. Vďaka šetrnému spôsobu varenia si výsledný produkt zachováva prirodzenú farbu ovocia a bohatstvo vitamínov. Pri vymýšľaní vlastných receptov možno bez obáv popustiť uzdu fantázii, keďže jednotlivé druhy ovocia, a dokonca aj zeleniny, možno kombinovať a vylepšovať pridaním korenín, prírodných esencií a byliniek. Samotná príprava sirupu je jednoduchá. Ovocie, alebo iné plody, napríklad šípky, či plody bazy čiernej, sa pár minút varia s vodou a po vychladnutí sa zmieša s cukrom na prípravu sirupu. Odstátu zmes je potom potrebné už len vylisovať cez sitko a pred naplnením do fliaš ešte raz krátko povariť.