Sladký šípkový sirup

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Často si ich ani nevšimnete – veď rastú všade a nezdajú sa nám vôbec mimoriadne. Omyl. Mimoriadne sú, pre vysoký obsah vitamínu C. Majú povzbudzujúce účinky, sú diuretikum, fungujú proti virózam, jarnej únave, prechladnutiu v tehotenstve, infekcii ľadvín….
Nie sú však vhodné pre ľudí s vysokou zrážanlivosťou krvi.

Suroviny na sladký šípkový sirup:

1 kg šípok, 2-2,5 l vody, 1 kg cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia

Postup:

Zo šípok odrežeme koncovú špičku a umyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme polovičným množstvom studenej vody. Privedieme do varu. Povaríme 10-15 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. V prípade extrémnej hustoty masy prilejeme vodu. Celú zmes prepasírujeme cez redšie sito, aby sme odstránili vnútorné jadierka. Dolejeme zvyšok vody a necháme odstáť do druhého dňa. Zmes na druhý deň rozmiešame a prelejeme cez husté sito, prípadne pančušku.

Použiť gázu neodporúčame, lebo sa môže stať, že cez redšiu gázu všetko pretečie a naopak, v hustej gáze sa zachytia chĺpky zo šípok a gáza sa upchá. Šípkovú šťavu vlejeme do hrnca, pridáme cukor, privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme na miernom ohni 10 minút. Horúce nalievame do fliaš. Skladovať môžeme 5-6 mesiacov na chladnom mieste. Pred použitím pretrepať. Riedime pomerom 1 : 5. Môžeme dochutiť citrónom. Tento sirup je vhodný aj ako príchuť do čajov.

Mohlo by vás zaujímať

Zázračný brusnicový sirup

15 minútO brusniciach sa hovorí, že sú to malé zázračné guľôčky. Máte probémy s močovými cestami? Saihnite na brusnice, pomôžu vám. Suroviny na zázračný brusnicový sirup:… Čítaj ďaľej

Ovocný sirup

Cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia je výborným pomocníkom pri príprave rozličných ovocných sirupov. Zabezpečí, že sirup bude mať bohatú a plnú chuť bez použitia konzervačných látok, farbív alebo aróm. Vďaka šetrnému spôsobu varenia si výsledný produkt zachováva prirodzenú farbu ovocia a bohatstvo vitamínov. Pri vymýšľaní vlastných receptov možno bez obáv popustiť uzdu fantázii, keďže jednotlivé druhy ovocia, a dokonca aj zeleniny, možno kombinovať a vylepšovať pridaním korenín, prírodných esencií a byliniek. Samotná príprava sirupu je jednoduchá. Ovocie, alebo iné plody, napríklad šípky, či plody bazy čiernej, sa pár minút varia s vodou a po vychladnutí sa zmieša s cukrom na prípravu sirupu. Odstátu zmes je potom potrebné už len vylisovať cez sitko a pred naplnením do fliaš ešte raz krátko povariť.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach