Čoraz viac ľudí venuje pozornosť rastlinnej strave. Existuje niekoľko typov vegetariánstva. Viete, čo sa skrýva pod názvom ovo-vegetariánska diéta a aké má výhody?
Ovo-vegetariánska strava vylučuje všetky potraviny živočíšneho pôvodu okrem vajec. Mäso, hydina, ryby alebo mliečne výrobky ako mlieko, jogurt a syr sú vylúčené, ale povolené sú celé vajcia, vaječné bielka a potraviny obsahujúce vajcia, ako je majonéza, vaječné rezance a určité druhy pečiva. Tento druh stravy je o niečo menej populárny ako vegánska strava, ale existuje dobrý dôvod na zaradenie vajec do jedálnička.
Zdroj bielkovín a vitamínov B
Dobre naplánovaná vegetariánska diéta akéhokoľvek druhu býva výživná a veľmi zdravá. Existuje však niekoľko dôvodov, prečo si vybrať ovo-vegetariánsku stravu pred inými typmi rastlinnej stravy.
Vajíčka sú cenovo dostupné a výživné, vďaka čomu sú skvelým doplnkom takmer každej stravy. Slúžia ako vynikajúci zdroj vysokokvalitných bielkovín, vitamínov B a protizápalových zlúčenín.
Kvalitnejšia strava
Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí dodržiavajú vegetariánsku stravu, zvyčajne jedia viac výživných potravín, ako sú ovocie, zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky, v porovnaní s nevegetariánmi.
Majú tiež tendenciu konzumovať menej kalórií z pridaných cukrov a nasýtených tukov a menej sodíka.
Dobrá diéta pre srdce
Ak chcete urobiť zmeny v stravovaní, ktoré prospejú vášmu srdcu, ovo-vegetariánska strava je výborným spôsobom. Viaceré štúdie uvádzajú, že vegetariáni majú v porovnaní s nevegetariánmi o 30 – 40 % znížené riziko srdcových chorôb.
V spojení s pravidelným cvičením a zvládaním stresu znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu a tiež bráni hromadeniu plaku v krvných cievach.
Podporuje vyváženú hladinu cukru v krvi
Dobre naplánovaná vegetariánska strava znižuje riziko cukrovky 2. typu zlepšením kontroly hladiny cukru v krvi a citlivosti na inzulín.
Najsilnejšie preventívne účinky má tmavá listová zelenina a koreňová zelenina s vysokým obsahom vlákniny, betakaroténu, vitamínu C a horčíka.
Mohlo by vás zaujímať
Ďalšie nezanedbateľné výhody vegetariánskej stravy:
- Strata hmotnosti – vegetariánska strava má často nižší obsah kalórií a podporuje chudnutie efektívnejšie ako zmiešaná strava.
- Podpora zdravia čriev – vegetariánska diéta je bohatá na vlákninu a zdraviu prospešné rastlinné zlúčeniny, ktoré podporujú rast zdravých črevných baktérií, čo vedie k lepšej funkcii trávenia a zlepšeniu imunity.
- Znižuje riziko rakoviny. Niektoré štúdie uvádzajú, že vegetariánska strava môže znížiť riziko rakoviny až o 12 %.