Doplňte si vitamín C prirodzenou cestou: recepty s citrusmi

Silný imunitný systém, zdravé srdce, žiarivá pokožka – to sú benefity, ktoré nám prináša vitamín C. Vieme, že citrusy sú plné tohto vitamínu. Prečo ich nepridať do jedálnička, nielen vo forme štiav?

vitamín C
https://www.shutterstock.com/

Vyskúšajte tieto chutné a svieže recepty s citrusmi, ktoré zabezpečia vámu telu vitamín C:

Šalát s klementínkami a údenými mandľami

Svieži a chutný šalát, ktorý prekvapí kombináciami surovín. Je vhodný aj na slávnostnú príležitosť.

Potrebujeme:

  • 10 klementínok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky medu
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 6 šálok nahrubo natrhanej zelenej listovej zeleniny
  • ¼ šálky solených údených mandlí, nahrubo nasekaných
  • ¼ šálky rozdrobenej nivy
  • 2 lyžice semiačok granátového jablka

Postup:

Odšťavíme 2 klementínky do veľkej misy. Pridáme olej, citrónovú šťavu, med, horčicu, soľ a korenie, všetko rozmiešame.

Zvyšných 8 klementínok olúpeme. Nakrájame dužinu naprieč na plátky hrubé asi 8 milimetrov, vyberieme z nich semiačka.

Do misky pridáme listovú zeleninu, mandle, nivu a granátové jablko a zmes jemne poprehadzujeme. Naložíme na taniere a dekorujeme nakrájanými klementínkami.

Dušené kurča s citrónom, pomarančom a olivami

Vieme, že ryby a citróny k sebe pasujú, mnohí tiež poznáme recept na citrónové kurča. Ale skúsili ste už niekedy kuracie mäso s citrónmi, pomarančmi a olivami? Mimoriadne chutný recept!

Potrebujeme:

  • 1 ½ čajovej lyžičky olivového oleja
  • 4 vykostené kuracie stehná s kožou
  • ¼ lyžičky soli
  • 3 stredne veľké pomaranče
  • 1 veľký pór, rozrezaný po dĺžke na štvrtiny a nakrájaný na dvojcentimetrové kúsky
  • 3 stredné strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 1 kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaný na tenké prúžky
  • ¼ lyžičky drvenej červenej papriky
  • 1 citrón, nakrájaný na 8 častí
  • 5 vetvičiek tymianu
  • 8 vykostených rozpolených olív

Postup:

Predhrejeme rúru na 190 °C. Na panvici, ktorá je vhodná aj do rúry rozohrejeme olej, kuracie mäso posypeme soľou a dáme na panvicu  – kožou nadol. Opekáme, až kým nie je kuracia koža hnedá a chrumkavá, asi 15 minút.

Medzitým si odšťavíme 2 pomaranče do misky. Zvyšný pomaranč nakrájame na 8 častí.

Mohlo by vás zaujímať

žltá cuketa

Grilované cuketové špízy s kuracím mäskom

25 minútŽltá cuketa rozžiari váš gril farbami Kotleta, prsíčka či krkovička sú stálicami pri takmer každom letnom grilovaní. Ale čo tak svoj večer s priateľmi trocha ozvláštniť?… Čítaj ďaľej

Kurča preložíme kožou hore na tanier. Na panvicu, kde sme piekli kura pridáme pór a miešame, kým nezačne mäknúť, asi 4 minúty. Pridáme cesnak, zázvor a drvenú červenú papriku a za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Primiešame kolieska citróna, odložené kolieska pomaranča, vetvičky tymianu a olivy.

Doprostred panvice s pórom a citrusmi vložíme kurča, kožou hore, tak, aby sa kuracie mäso dotýkalo dna panvice. Prilejeme pomarančovú šťavu, privedieme k varu. Potom panvicu opatrne preložíme do rúry a pečieme, kým nie je kuracie mäso mäkké, asi 40 minút. Odstrime vetvičky tymianu a podávame. Odporúčame pokvapkať čerstvou citrusovou šťavou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach