Silný imunitný systém, zdravé srdce, žiarivá pokožka – to sú benefity, ktoré nám prináša vitamín C. Vieme, že citrusy sú plné tohto vitamínu. Prečo ich nepridať do jedálnička, nielen vo forme štiav?
Vyskúšajte tieto chutné a svieže recepty s citrusmi, ktoré zabezpečia vámu telu vitamín C:
Šalát s klementínkami a údenými mandľami
Svieži a chutný šalát, ktorý prekvapí kombináciami surovín. Je vhodný aj na slávnostnú príležitosť.
Potrebujeme:
- 10 klementínok
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky medu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 6 šálok nahrubo natrhanej zelenej listovej zeleniny
- ¼ šálky solených údených mandlí, nahrubo nasekaných
- ¼ šálky rozdrobenej nivy
- 2 lyžice semiačok granátového jablka
Postup:
Odšťavíme 2 klementínky do veľkej misy. Pridáme olej, citrónovú šťavu, med, horčicu, soľ a korenie, všetko rozmiešame.
Zvyšných 8 klementínok olúpeme. Nakrájame dužinu naprieč na plátky hrubé asi 8 milimetrov, vyberieme z nich semiačka.
Do misky pridáme listovú zeleninu, mandle, nivu a granátové jablko a zmes jemne poprehadzujeme. Naložíme na taniere a dekorujeme nakrájanými klementínkami.
Dušené kurča s citrónom, pomarančom a olivami
Vieme, že ryby a citróny k sebe pasujú, mnohí tiež poznáme recept na citrónové kurča. Ale skúsili ste už niekedy kuracie mäso s citrónmi, pomarančmi a olivami? Mimoriadne chutný recept!
Potrebujeme:
- 1 ½ čajovej lyžičky olivového oleja
- 4 vykostené kuracie stehná s kožou
- ¼ lyžičky soli
- 3 stredne veľké pomaranče
- 1 veľký pór, rozrezaný po dĺžke na štvrtiny a nakrájaný na dvojcentimetrové kúsky
- 3 stredné strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 1 kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaný na tenké prúžky
- ¼ lyžičky drvenej červenej papriky
- 1 citrón, nakrájaný na 8 častí
- 5 vetvičiek tymianu
- 8 vykostených rozpolených olív
Postup:
Predhrejeme rúru na 190 °C. Na panvici, ktorá je vhodná aj do rúry rozohrejeme olej, kuracie mäso posypeme soľou a dáme na panvicu – kožou nadol. Opekáme, až kým nie je kuracia koža hnedá a chrumkavá, asi 15 minút.
Medzitým si odšťavíme 2 pomaranče do misky. Zvyšný pomaranč nakrájame na 8 častí.
Mohlo by vás zaujímať
Kurča preložíme kožou hore na tanier. Na panvicu, kde sme piekli kura pridáme pór a miešame, kým nezačne mäknúť, asi 4 minúty. Pridáme cesnak, zázvor a drvenú červenú papriku a za stáleho miešania varíme asi 2 minúty. Primiešame kolieska citróna, odložené kolieska pomaranča, vetvičky tymianu a olivy.
Doprostred panvice s pórom a citrusmi vložíme kurča, kožou hore, tak, aby sa kuracie mäso dotýkalo dna panvice. Prilejeme pomarančovú šťavu, privedieme k varu. Potom panvicu opatrne preložíme do rúry a pečieme, kým nie je kuracie mäso mäkké, asi 40 minút. Odstrime vetvičky tymianu a podávame. Odporúčame pokvapkať čerstvou citrusovou šťavou.