Liečivé bylinky: Prečo pridať do jedál koriander?

Koriander je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná bylinka, ktorá obsahuje dôležité živiny, ako sú vitamíny A, K a C a tiež antioxidanty prospešné pre srdce. Používajú ho rôzne kuchyne sveta, predovšetkým mexická a ázijská. Prečo ho pridať do jedál – okrem jeho jemne citrusovej, korenistej chuti? Prečo niektorí ľudia neznesú jeho chuť?

Štvrť šálky čerstvých listov koriandra obsahuje 16 % odporúčaného denného príjmu (ODP) vitamínu K, ktorý podporuje zdravie kostí a pomáha pri hojení rán. Ponúka tiež 5 % ODP vitamínu A a 2 % ODP vitamínu C – dva vitamíny zodpovedné za imunitnú funkciu. Navyše, takáto porcia neobsahuje ani jednu celú kalóriu, takže, ak potrebujete schudnúť, bylinky používajte vo veľkom.

Koriander obsahuje antioxidanty

Okrem vitamínovej hodnoty je koriander tiež zdrojom pre zdravie dôležitých zlúčenín nazývaných antioxidanty. Jedna skupina z nich je mimoriadne dôležitá. Sú to polyfenoly. Polyfenoly znižujú zápal a zabraňujú poškodeniu buniek, ktoré by inak mohlo prispieť k predčasnému starnutiu a zvýšenému riziku ochorení.

Koriander podporuje zdravie srdca a ciev

Tradičná medicína už dlho používa časti koriandra na liečbu bolesti, zápalu, tráviacich problémov a cukrovky. Mnohé ďalšie vplyvy sa ešte len skúmajú. Štúdia z roku 2022 publikovaná v odbornom magazíne Molecules však potvrdila, že koriander prináša kardiovaskulárne výhody, podporuje reguláciu krvného tlaku a srdcového rytmu. Vedci sa domnievajú, že je to kvôli vysokému obsahu antioxidantov.

Aká nevýhody má koriander?

Vo všeobecnosti má koriander málo nevýhod. Niektorí z nás by sa však mali koriandru vyhýbať. Napríklad až 14 % populácie má genetický variant, kvôli ktorému sú vysoko citliví na vôňu zlúčenín v koriandri – aldehydov. Keďže vôňa a chuť sú veľmi úzko prepojené, môže to spôsobiť, že svieža bylina bude namiesto citrusov chutiť ako mydlo alebo špina. Navyše, keďže sa koriander často konzumuje surový, predstavuje riziko kontaminácie baktériami, ktoré sa varením ničia. Koriander tiež môže negatívne interagovať s určitými liekmi alebo inými bylinami.

Mohlo by vás zaujímať

Koriander – prísada nápoja lásky

Verili by ste, že koriander sa spomína dokonca už v Starom zákone? Veru áno. Táto významná bylinka sa pestuje viac ako tri tisícky rokov. Číňania… Čítaj ďaľej

Ako jesť koriander?

Ak chceme zvýšiť príjem antioxidantov a vitamínov, dobrým tipom je zdobenie jedál surovým, ale dobre umytým koriandrom. Posypme ním šaláty, strukoviny, praženicu, polievky, ryby, ryžu, zemiaky… Z koriandra sa dá urobiť aj chutné pesto a môžeme ho pridať do zeleninových drinkov a koktailov.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach