Najhoršie potraviny pre srdce: Viete, ktoré to sú?

To, čo máme na tanieri, môže podporiť zdravie a životnosť nášho srdca, ale aj naopak. Potraviny pre srdce, ktoré sú zdravé obsahujú živiny prospešné pre kardiovaskulárny systém. Taktiež znižujú riziko vzniku ochorení srdca tým, že znižujú hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi, krvný tlak a podporujú zdravú hmotnosť. Ktoré potraviny sú na opačnom konci?

Najvýznamnejšie živiny zo stravy pre zdravé srdce sú: omega-3, draslík, vápnik, horčík, vláknina, fytonutrienty a antioxidanty. Tieto potraviny nielenže neobsahujú cenné živiny, ale naopak, poškodzujú zdravie srdca i celého organizmu:

Spracované mäso

Údeniny, spracované mäso v podobe konzerv, polotovarov, párkov, dokonca aj sušené mäso obsahuje mnoho škodlivín. Rôzne chemikálie vrátane konzervantu dusičnanu sodného zvyšujú riziko ochorení srdca a ciev, podporujú vnútorný zápal. Chronický zápal priamo súvisí s rozvojom aterosklerózy, stuhnutia alebo zúženia tepien.

Párky obsahujú navyše často množstvo nasýtených tukov. Polotovary, a to i nízkotučné sú často nabité soľou. Priveľa soli vedie k vyššiemu krvnému tlaku. Rovnako aj kurča upečené priamo v supermarketoch je presolené a prekorenené. Omnoho zdravšie si pripravíme doma sami. 

Kečup s hranolčekmi a ďalšie fastfoody

Kečupy, hotové marinády, omáčky k mäsu obsahujú nielen veľa soli, ale často aj veľa cukru, hoci na pohľad vyzerajú nevinne. Napríklad, dve polievkové lyžice bežného kečupu obsahujú až 320 miligramov sodíka – čo je 14 percent odporúčanej denne hranice a 8 g cukru! Keď si uvedomíme, že takmer všetky jedlá si ešte solíme navyše, je veľmi pravdepodobné, že sa vyšplháme nad dennú normu. 

Mohlo by vás zaujímať

Strava pre zdravé srdce

8 potravín pre zdravé srdce Naše srdce počas života bije približne 2,5 miliardy krát. Ak chceme predĺžiť jeho životnosť, musíme sa postarať o jeho zdravie. Zdravé… Čítaj ďaľej

Nízkotučné potraviny

Na jednej strane znamenali boom, pretože prinášali chutnú alternatívu bez množstva nezdravého tuku, na druhej strane po čase vyšli najavo iné negatíva. Keď sa odstráni tuk, zvyčajne sa pridáva cukor, aby si výrobok zachoval svoju chuť a textúru. Iba preto, že má nízky obsah tuku alebo málo kalórií, ešte neznamená, že je zdravý.

Ovocné smoothies

Možno vás to prekvapí, ale ani tieto moderné husté nápoje nie sú pre srdce to najlepšie. Prečo? Spočítajme koľko gramov cukru v rámci jedného nápoja skonzumujeme. Koľko kúskov ovocia je potrebné vytlačiť jeden plný pohár šťavy? Navyše, tým, že pijeme šťavu namiesto toho, aby sme zjedli celé ovocie, strácame základnú vlákninu, ktorá pomáha normalizovať zvýšenú hladinu lipidov v krvi – kľúčový rizikový faktor srdcových chorôb. 

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach