Olomoucké tvarůžky

Čo o nich vieme a nevieme a ako na ne?

Prečo sú Olomoucké tvarůžky také slané?

Odpoveď je jednoduchá. Vyrábajú sa z netučného kyslého tvarohu a okrem soli sa pri výrobe nepoužívajú žiadne konzervačné látky.

Ako zistíme, že sú zrelé?

Už pri nákupe sa vyplatí vyskúšať jemným pohmatom ich pružnosť. Ak je tvarůžek pružný, je to záruka, že je už bez tvarohového jadra. Prílišná tuhosť totiž signalizuje, že ho budete musieť nechať doma ešte chvíľľu dozrieť. Najdôležitejšia je, samozrejme, individuálna preferencia každého z nás. Existujú aj priaznivci málo zrelých tvarůžkov a naopak, sú medzi nami gurmáni, ktorí si tvarůžky nechávajú dozrieť do takmer tekutej podoby.

Olomoucké tvarůžky

Ako ich doma skladovať?

Niektorí si ešte pamätajú, že ich v reštauráciách uchovávali pod poklopom pri izbovej teplote. Ale to je už minulosť. Dnes sa odporúča skladovať ich pri teplote 4 – 8 °C. Zrejú síce pomalšie, ale bez rizika rozvoja nežiadúcich mikroorganizmov.

Ako postupovať pred servírovaním?

Olomoucké tvarůžky, rovnako, ako ostatné syry, je vhodné pred podávaním na chvíľu nechať pri izbovej teplote, aby sa rozvinula ich chuť a vôňa, a aby ste si ich mohli vychutnať.

Olomoucké tvarůžky

Sú Olomoucké tvarůžky diétne?

Olomoucké tvarůžky prinášajú telu kvalitné plnohodnotné bielkoviny, len málo sacharidov a minimum tuku. Z minerálnych látok stojí za zmienku značný obsah vápnika. Nízka energetická hodnota zaraďuje Olomoucké tvarůžky do redukčnej i diabetickej diéty. Môžu si ich dopriať všetci ľudia, ktorí si sledujú telesnú hmotnosť, vegetariáni, aj ľudia s bezlepkovou diétou.

Môžu sa používať v teplej kuchyni?

Určite. Olomoucké tvarůžky možno úspešne kombinovať takmer so všetkým – s mäsom kuracím i bravčovým, šunkou, výborne si rozumejú s maďarskou salámou, ako aj s inými trvanlivými údeninami.

Dajú sa Olomoucké tvarůžky zmraziť?

Rýchle zmrazenie tvarůžkom neškodí, po rozmrazení ich možno opäť konzumovať.

Ako Olomoucké tvarůžky vyprážať?

Ak ich chceme vypražiť v trojobale, mali by sme kolieska ponoriť do vajíčka i strúhanky dvakrát, nechať ich chvíľu zapiecť a na okamih vložiť do mrazničky. Vyprážame ich sprudka vo vyššej nádobe s dostatkom oleja, aby sa ponorili a nemuseli sa obracať. Iba tak nevytečú do tuku.

Vhodná kombinácia s nápojmi?

Vzhľadom k ich ostrejšej chuti je výborným a rokmi prevereným spoločníkom pivo. Napodiv však veľa milovníkov tvarůžkov preferuje studené mlieko, ktoré ich chuť zjemní.

Či už Olomoucké tvarůžky konzumujete klasicky na chlebe s maslom, alebo skúšate najrôznejšie kombinácie, želáme vám dobrú chuť!

Čitateľská súťaž

Odpovedzte na súťažné otázky a zapojte sa do súťaže. Traja z vás vyhrajú kuchársku knihu.

Aby ste sa mohli zúčastniť súťaže, musíte sa registrovať na portál www.woman.sk. Po registrácii sa pomocou vašich prihlasovacích údajov prihláste na portál www.woman.sk a môžete súťažiť !!! Inak nemôžete byť zaradení do zlosovania!!!

[poll id=“275″]

[poll id=“276″]

[poll id=“277″]

[poll id=“278″]

[poll id=“279″]

[poll id=“280″]

Výhercovia:

  • Mária Chocholová
  • Tatiana Beniaková
  • Martina Janíková

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach