Ako spraviť pahrebu

Pahreba

Pripravenie grilu a pahreby rozhodne nefunguje štýlom – „ stlačím gombík a hotovo!“ Než sa uhlíky v pahrebe rozžeravia – nato je potrebný určitý čas. Treba počítať pol hodinu až hodinu pred plánovaným opekaním, v závislosti na počasí.

Pri zakladaní ohňa a pahreby si treba vybrať, pokiaľ je to možné, miesto bez vetra. Z dreveného uhlia si pripravíme malú pyramídu a krbovými zápalkami ( sú dlhšie ako obyčajné ) alebo špeciálnymi zápalkami vhodnými pre gril z boku zapálime oheň. Zapaľovanie pomocou petroleja benzínu alebo alkoholu, okrem toho že je nebezpečné je aj zdraviu škodlivé.
Ak máme pahrebu hotovú, uhlíky treba rovnomerne rozdeliť pozdĺž celej plochy grilu, tak aby sa dala dobre využiť na pripravenie dobrôt. Množstvo uhlíkov v pahrebe závisí od množstva mäsa a zeleniny, ktoré chceme grilovať.

Máte gril, v ktorom namiesto pahreby používate plyn? Žiaden problém! Aby ste dosiahli potrebnú teplotu ( 260 – 288°Celzia ) potrebujete asi 10 minút.

Lepšia chuť

Dosiahnete ju na grile, ktorý je možno zakryť. Využijete lepšie teplo, ktoré neuniká von. Čas prípravy jedla sa skráti asi o jednu tretinu a chuť jedla viac vynikne.

Ako sa zbaviť mastnoty a špiny

Aj vydarená a príjemná hostina má raz svoj koniec. Čo zostáva? Neporiadok, ktorého sa treba zbaviť. Odpratať treba zvyšky jedla, pahrebu (odkaz na Ako bezpečne grilovať)….. Tím, ktorí nemajú radi túto časť grilovačky (kto by ju mal rád), doporučujem – radšej sa zaprieť a neznepríjemniť si budúce grilovanie drhnutím starej špiny. Na odstránenie mastnoty z grilovacieho roštu doporučujem použiť čistiaci spray ( napríklad na čistenie plynovej alebo elektrickej rúry) a špecialnu kefku na čistenie roštov.
Prajem vám pevné nervy pri upratovaní!

Recepty:

Morčací rezeň s ananásom

Plnená paprika na grile

Pstruh na grile

Kuracie stehienka v kari omáčke

Živánska na grile

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach