Suroviny na mäkké snehové pyšteky s černicami a gréckym jogurtom:
150 ml vaječných bielkov (asi zo 4 vajec) izbovej teploty 200 g jemného krupicového cukru, 2 lyžičky kukuričnej múčky (škrobu), 1 lyžička bieleho vínneho octu, 300 g černíc alebo iných bobúľ, 1 1/2 lyžice práškového cukru, 250 g nízkotučného gréckeho jogurtu, niekoľko mätových lístkov na ozdobenie
Postup:
Rúru predhrejeme na 150 °C (plyn stupeň 2). Dva plechy vyložíme papierom na pečenie.Vaječné bielky dáme do misy a vyšľaháme ich elektrickým mixérom. Lyžicou pomaly pridávame krupicový cukor. Šľaháme 1 – 2 minúty alebo kým nevzniknú pevné lesklé kopčeky. Prisypeme kukuričnú múčku, pridáme vínny ocot a opatrne premiešame. Na plechu vytvarujeme 16 kôpok s rozmerom 7,5 – 10 cm, pričom dbáme, aby neboli príliš blízko pri sebe. Teplotu rúry znížime na 120 °C (plyn stupeň 1/2) a pečieme 35 minút. Rúru vypneme a snehové pyšteky necháme chladnúť niekoľko hodín. To je veľmi dôležité, pretože keby sme ich vytiahli z rúry, neboli by na povrchu krehké, ale mäkké. Černice jemne roztlačíme vidličkou a zmiešame s práškovým cukrom. Snehové pyšteky podávame s černicami a jogurtom, ozdobené mätou.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Snehové pyšteky môžete skladovať 4 – 5 dní vo vzduchotesnej nádobe
Dobre vedieť: Hoci pri príprave pyštekov sa použije veľa cukru, neobsahujú žiadne vaječné žĺtky ani maslo. Nízkotučný grécky jogurt nahrádza tučnú šľahačku.