Ozdobte svoj sviatočný stôl vianočnou štólou s orieškami, Perníkovým korením a Vanilkovou pastou
Vianočná štóla s orieškami a mandľami – Suroviny ( na asi 20 porcií):
Na náplň:
- 200 g krému z lieskových orieškov
- 200 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g strúhaných mandlí
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- do pečiva s vínnym kameňom
- 175 g cukru
- 1 zarovnanú KL perníkového korenia
- 1 zarovnanú KL mletej škorice
- štipku soli
- 1 KL Vanilkovej pasty
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g zmäknutého masla
- 1 vajce
Na potretie a posypanie:
- 50 g rozpusteného masla
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
Postup:
Na prípravu náplne v mise zmiešame krém z lieskových orieškov s orechmi.
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s mandľami, kypriacim práškom, cukrom, korením, škoricou a soľou. Pridáme pastu, tvaroh, maslo a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta pomocou váľka plát s rozmermi 30 × 35 cm. Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta a necháme po stranách asi 3 cm voľný okraj. Okraje prehneme k náplni a vytvoríme štólu. Štólu opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas prípravy: asi 40 minút
Čas pečenia: asi 60 minút
Horúcu štólu potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom, pocukrujeme a necháme vychladnúť. Vianočná štóla s orieškami a mandľami je hotová.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1453 kJ / 347 kcal | 1796 kJ / 429 kcal |
Tuky | 21,34 g | 26,34 g |
Sacharidy | 32,16 g | 39,70 g |
Bielkoviny | 7,35 g | 9,07 g |
Zdroj: Dr.Oetker