Kapustu ešte aj dnes mnohí považujú za jedlo chudoby, za príliš obyčajnú a pre labužníkov málo atraktívnu zeleninu. Pritom má v zeleninovej rodine celkom výnimočné postavenie. Pestuje sa už vyše šesťtisíc rokov a je pravdepodobne najstaršou doma pestovanou zeleninou. Pôvodná divo rastúca kapusta rástla na brehoch stredozemného mora a a na útesoch a pobreží Anglicka. Hoci dnes nepatrí medzi favoritov gurmánov, v dávnej minulosti ju považovali priam za zázračnú potravinu a dokonca na ňu písali oslavné ódy a básne. Veľkej obľube sa tešila v antickom Grécku a Ríme. Starovekí Rimania ju začali po domácky pestovať vraj už tri storočia pred Kristom.
Zelenina tisícich cností
V staroveku si kapustu a jej príbuzné druhy cenili najmä pre jej liečivé vlastnosti. Považovali ju za základnú potravinu pre zachovanie dobrého zdravia a dlhého života, Verili, že je priam univerzálny liek proti všetkým chorobám, ako aj zdrojom mladosti a mužnosti. Hippokrates ju nazýval zeleninou tisícich cností. Používala sa pri hnačkách a dyzentérii, na eliminovanie príznakov po nadmernom pití, na detoxikáciu organizmu až po liečenie vážnych chorôb, vrátane rakoviny. Hoci sa v neskorších obdobiach už netešila až takej veľkej úcte, v ľudovom liečiteľstve sa vždy považovala za účinný prostriedok pri mnohých ochoreniach. Posledných pár rokov sa však skromná rodina kapustovitých rastlín opäť dočkala zaslúženej pozornosti. Ukázalo sa totiž, že kapusta a jej rodoví príbuzní, karfiol, brokolica a kel sú nielen chutnou a zdravou potravinou, ale majú ďalšie – priam zázračné vlastnosti. Obsahujú totiž mnohé účinné látky, ktoré poskytujú významnú ochranu pred rakovinou.
Ochrana pred rakovinou
Už päť porcií kapusty či brokolice týždenne znamená znížiť o polovicu riziko vzniku rakoviny prsníka a močového mechúra. Všetky kapustovité zeleniny, odborne nazývané krížokveté, majú neuveriteľne silný protirakovinový účinok. Odborný výskum dokázal, že konzumácia troch až piatich porcií kapustovej zeleniny týždenne znižuje riziko rakovinového ochorenia pľúc, žalúdka, hrubého čreva i prostaty. Kapusta je tiež mimoriadne bohatým zdrojom vitamínov C, K, E a B, betakroténu a kyseliny listovej. Práve pre veľké množstvo kyseliny listovej, potrebnej pri tvorbe stresových hormónov, pôsobiacich na upokojenie a zlepšenie nálady, by si bielu kapustu mali častejšie zaradiť do svojho jedálnička ľudia trpiaci depresiou alebo vystavení silnému stresu. V kapuste sa nachádza aj dôležitý minerál zinok, ktorý je súčasťou mnohých enzýmov, chráni membrány buniek pred škodlivými voľnými radikálmi, je nevyhnutný pre správnu štruktúru bielkovín a pre regeneráciu buniek pokožky, sliznice a červených krviniek. Je dôležitý pre imunitný systém, urýchľuje hojenie rán, pomáha pri liečbe neplodnosti, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje rast a výkonnosť mozgu.
Podporuje sexuálnu aktivitu
Kapusta obsahuje aj ďalšie dôležité minerály a stopové prvky, najmä mangán, draslík, kremík a selén. Mangán organizmus potrebuje najmä pre tvorbu hormónu štítnej žľazy tyroxínu, pre správnu činnosť centrálneho nervového systému, pomáha odstraňovať únavu a nervovú podráždenosť, zlepšuje pamäť, i sexuálnu aktivitu. Draslík znižuje krvný tlak, stimuluje činnosť svalov a zmierňuje ich napätie, ovplyvňuje uvoľňovanie inzulínu, odvodňuje. Selén je dôležitý antioxidant, preventívne pôsobí pri srdcovocievnych ochoreniach a niektorých druhoch onkologických chorôb, je dôležitý pre ochranu červených krviniek.
Ako si vyliečiť žalúdočné vredy?
Surová kapustová šťava je výborným tradičným prostriedkom pri liečbe žalúdočných vredov. Pri akútnych ťažkostiach treba denne vypiť liter surovej kapustovej šťavy. Zlepšenie sa prejaví už po týždni a po dvoch – troch týždňoch sa vredy zahoja. Obklady z kapustových listov sa v ľudovom liečiteľstve používajú aj pri boľavých zapálených, udretých a opuchnutých kĺboch či svaloch. Surový list treba jemne naklepať, prípadne vložiť krátko do vriacej vody, priložiť na boľavé miesto a nechať pôsobiť, najlepšie cez noc. Kapusta má navyše ešte ďalšiu príjemnú vlastnosť. Vďaka značnému obsahu vody a vlákniny rýchlo zasýti a keďže ako všetky kapustovité zeleniny patrí medzi málo kalorické potraviny – porcia kapusty má len okolo 20 kalórií, je ideálnym jedlom pri redukčných diétach.
Liečivé účinky kapusty
? Je účinnou prevenciou proti rakovine
? Upokojuje nervy, zlepšuje náladu, uvoľňuje napätie
? Podporuje rast a činnosť mozgu a nervov, zlepšuje pamäť a koncentráciu
? Posilňuje imunitný systém
? Povzbudzuje činnosť červených krviniek, rast a okysličovanie buniek
? Urýchľuje hojenie rán,
? Stimuluje pigmentáciu pokožky a vlasov
? Zvyšuje sexuálnu aktivitu
? Pomáha pri chudnutí