Souvlaki je obľúbené grécke jedlo, pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny, grilovaných na špajdli. Podáva sa na špajdli, z ktorej sa priamo je, prípadne v sendviči pita spolu s obložením a omáčkami, alebo na tanieri ako príloha k pilafu.
Suroviny na souvlaki:
3 lyžice panenského olivového oleja, 2 lyžice suché biele víno, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1/4 pohára očistenej cibule, 1 strúčik cesnaku, očistený, 2 bobkové listy, rozmrvené na malé kúsky, 1 čajová lyžička oregana, soľ, korenie, 1/2 kg kuracích pŕs, pokrájať na 3 cm kúsky, citrón na ozdobenie, petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
V miske zmiešajte olivový olej, víno, citrónovú šťavu, cibuľu, cesnak, bobkové listy, oregano, soľ a korenie. Pridajte kuracie kúsky a rovnomerne obaľujte. Prikryte misku a nechajte na chladnom mieste odstáť aspoň 1 hodinu.
Náš tip: pripravte si marinádu s kuraťom večer a nechajte v chladničke celú noc. Pripravte v grile stredne veľký oheň.
Mohlo by vás zaujímať
Ak používate bambusové grilovacie ihly, dajte 6 ihiel najskôr do vody. Vyberte kuracie mäso z marinády a rovnaké množstvo napichnite na 6 ražňov. Ražne položte na gril 10 – 13 cm od ohňa, pokým nie je kura opečené – asi 3 – 4 minúty z každej strany. Dochuťte soľou a korením. Souvlaki položte na zohriatu tácku a ozdobte s citrónom a petržlenom.