Kaleráb je hlúbová zelenina plná cenných látok a možností využitia. Táto zelenina má čo ponúknuť ako čerstvá ale aj ako zakomponovaná v rôznych pokrmoch. S pravidelnou dávkou kalerábu získame pravidelnú dávku živín aj chuťového spestrenia.
Je ľahko stráviteľný a vďaka prítomnosti látky cholagogum prispieva k lepšiemu tráveniu ostatných surovín. Obsahuje dôležitý vitamín K. Ďalej tu nájdeme vitamíny skupiny B, A, E a C. Kaleráb obohatí naše telo aj o dôležité minerály, ako napríklad zinok, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou pre udržanie silnej imunity, železo a fosfor. Kaleráb je prospešný aj vďaka jódu, ktorý je jednou z dôležitých zložiek pre správne fungovanie mozgu, ale tiež podporuje metabolizmus tukov. V neposlednom rade obsahuje selén, ktorý je dôležitý pre zdravé fungovanie štítnej žľazy.
Zaujímavým spestrením môže byť kalerábová kaša, alternujúca starú známu zemiakovú kašu. Hodí sa predovšetkým k pečeným zeleninovým fašírkam ale rovnako dobrá je aj k mäsku.
Kalerábová kaša – suroviny:
200 g mladého kalerábu, 100 g zemiakov, 50 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica posekaného kôpru, ½ čajovej lyžičky soli, medzi prsty mletého čierneho korenia
Postup:
Kaleráb nakrájame na kúsky spolu so zemiakom. Zalejeme vodou a varíme asi 15 minút. Potom rozmixujeme do hladka. Pridáme smotanu a koreniny. Za stáleho miešania už len prehrejeme. Podávame s ražným chlebom.