Suroviny na Slávky na cesnaku ( rozpočet pre 6 osôb):
2 kg čerstvých slávok-mušlí, 1 hlávka cesnaku, 8 ks paradajok veľkých, 3 lyžice petržlenovej vňate čerstvej, 1 kúsok chilli, mleté čierne korenie z mlynčeka, soľ, 3 dcl bieleho vína, olivový olej 10 lyžíc, 3 citróny
Postup:
Mušle očistíme od usadenín a morských tráv. Vyhodíme všetky otvorené mušle. Uzavreté očistené mušle dáme do veľkého hrnca a necháme otvoriť pod stredným plameňom, prikryté pokrievkou. Mušle, ktoré zostali neotvorené, vyhodíme. Na veľkej panvici alebo vo veľkom hrnci na olivovom oleji krátko orestujeme cesnak a chilli do 2 minút. Ihneď pridáme mušle, paradajky nasekané na kúsky a varíme cca 5 minút pod pokrievkou. Pridáme víno, petržlenovú vňať, korenie, premiešame a povaríme cca 3 minúty kým sa mušle krásne neotvoria a nevoňajú.
Mohlo by vás zaujímať
Ak kúpite mušle pri mori čerstvé, môžete použiť pri varení aj prefiltrovanú vodu, ktorú pustia pri otváraní. Slávky na cesnaku môžete podávať s citrónom.