Vianočná štóla – suroviny ( vystačí na asi 16 porcií ):
Na cesto: 300 g hrozienok, 100 ml rumu, 375 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 100 ml mlieka, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 1 zarovnaná PL perníkového korenia, 2 vajcia, 175 g zmäknutého masla alebo margarínu, 200 g kandizovanej citrusovej kôry, 100 g mletých mandlí)
Na potretie a ozdobenie: 75 g rozpusteného masla, 1 zarovnaná PL práškového cukru
Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc. V mise zmiešame múku s droždím a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, korenie, vajcia a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Do vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche zapracujeme hrozienka, kandizovanú citrusovú kôru a mandle. Zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát (30 x 25 cm). Plát zavinieme, váľkom uprostred vytvoríme priehlbinku po celej dĺžke a prehneme. Rukou uprostred vytvarujeme chrbát a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Štólu necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Plynová rúra: stupeň 1
- Doba pečenia: asi 50 minút
- Doba prípravy: asi 55 minút
Mohlo by vás zaujímať
Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúcu štólu. Posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Zdroj: Dr.Oetker