Suroviny na Špargľové crème brûlée:
smotana 30% 250 ml, mlieko plnotučné 1 dl, práškový cukor 60 g, vanilka lusk 1ks, žĺtky 4ks, vajce 1ks, špargľa zelená 100 g, jahody 150 g, bazalka, med, balzamiko crém
Postup:
Vanilkový lusk prerežeme pozdĺžne, semiačka vyberieme nožom a odložíme bokom. Lusk dáme zahriať do smotany s mliekom a polovicou práškového alebo kryštálového cukru. Žĺtky s vajcom a druhou polovicou cukru vymiešame. Zohriatu smotanu s mliekom a cukrom nalejeme na vajcia a premiešame. Scedíme cez jemné sitko a dochutíme vanilkovými semiačkami a pyré z uvarenej zelenej špargle.
Mohlo by vás zaujímať
Poriadne premiešame a plníme do ohňovzdorných misiek na crème brûlée do dvoch tretín misky a dáme v pripravenom vodnom kúpeli do vyhriatej rúry na 100 stupňov na 1 hodinu. Po upečení dáme zachladiť. Pred podávaním povrch poprášime hnedým trstinovým alebo obyčajným cukrom a opálime pištoľou na karamel. Z jahôd, medu a čerstvej bazalky si pripravíme šalát, ktorý podávame k dezertu.
Tip šéfkuchára: Šalát môžeme dochutiť aj balzamikovým krémom.