Suroviny na zemiakový nákyp so slaninou a syrom (rozpočet pre 4 osoby):
600 g olejnatých zemiakov, ktoré sa nerozvaria, 400 g nie veľmi ostrej cibule, 100 g prerastanej slaniny, 100 g goudy, 2 vajcia, ½ l mlieka, 1/8 l smotany, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 4 lyžice strúhanky, 40 g maslových vločiek
Postup:
Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Slaninu pokrájame nadrobno, goudu nahrubo nastrúhame. V mlieku rozhabarkujeme vajcia, pridáme smotanu a okoreníme, dochutíme petržlenovou vňaťou. Cibuľu a zemiaky striedavo navrstvíme do vymastenej formy tak, aby vrchná vrstva bola zemiaková.
Mohlo by vás zaujímať
Obložíme kúskami slaniny, posypeme syrom a zalejeme vaječným mliekom. Nákyp posypeme strúhankou, obložíme maslovými vločkami a v spodnej časti rúry upečieme. Ak chceme získať zlatistú kôrku, na posledných 10 minút presunieme formu do hornej časti rúry.
1 porcia obsahuje: 2968 joulov (709 kalórií)