45 minút
Suroviny na karfiolovú polievku so smotanou:
500 g karfiolu, soľ, 2 lyžice masla, 1 lyžička hladkej múky, 1/4 l mäsového vývaru, 1/4 l mlieka, 1/4 l smotany, 50 g strúhanej cibule, muškátový oriešok, mleté biele korenie, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Karfiol rozoberieme, ružičky odrežeme, stonky a hlúby nakrájame na malé kúsky. Prevaríme 2 l vody ochutenej 2 lyžicami soli, ružičky krátko prudko povaríme, hlúby o niečo dlhšie. Oboje oddelene opláchneme na cedidle studenou vodou. V hrnci rozpustíme maslo. Poprášime múkou, rozmiešame, zalejeme vývarom a mliekom a 10 minút pomaly varíme. Stonky a hlúby roztlačíme a so smotanou a cibuľou pridáme do polievky. Prevaríme. Napokon dochutíme, vložíme ružičky a necháme prehriať. Pred podávaním každú porciu posypeme petržlenovou vňaťou.