Kura na bielom víne

Doba prípravy 50 minútNáročnosť

Suroviny na kura na bielom víne:

  • 10 ks horných kuracích stehien aj s kosťou a kožou
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Trochu olivového oleja
  • Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • 400 ml bieleho vína Müller Thurgau  Vitis Galéria  kabinetné
  • 250 ml smotany na varenie
  • 250 g hnedých šampiňónov
  • 1 PL paradajkového koncentrátu (alebo 2-3 PL pretlaku)
  • Petržlenová vňať na dozdobenie
Kura na bielom víne

Postup:

Na troche olivového oleja opečieme na kúsky nakrájanú slaninu. Potom ju vyberieme z panvice a dáme do misky. Na slaninovom výpeku opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa takmer hotová, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ešte asi minútu opekáme. Cibuľu a cesnak, rovnako ako slaninu vyberieme do misky. Do panvice pridáme trochu oleja a opekáme na ňom očistené, na štvrťky nakrájané šampiňóny asi 5 minút. Potom ich vyberieme na misku. Na tej istej panvici teraz prudko opekáme kuracie kúsky, ktoré sme umyli, osušili, dobre posolili z oboch strán a nakorenili čerstvo mletým čiernym korením. Kladieme ich kožkou nadol na dno dobre rozpálenej panvice a necháme opiecť, kým sa koža nespečie do zlatohneda a chrumkava. Potom mäso otočíme a krátko opečieme aj z druhej strany. Do panvice potom pridáme slaninu, cibuľku s cesnakom a šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom a všetko zalejeme bielym vínom. Prikryté pokrievkou varíme na stredne silnom ohni asi 35 minút.  Po 35 minútach prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme ešte asi 10 minút prevariť a zredukovať. Napokon pridáme paradajkový koncentrát a rozmiešame ho v šťave. Podávame s čerstvou bagetkou (alebo s cestovinou), posypané petržlenovou vňaťou a s pohárom dobre vychladeného bieleho vína Müller Thurgau  Vitis Galéria s prívlastkom kabinetné. Ľahké, svieže víno s nižším obsahom kyseliniek a s delikátnou muškátovo-ovocnou vôňou, doplnenou arómou grepovej šupky. Ideálne k hydine a rybám v jemných omáčkach,  alebo k cestovinám, zeleninovým šalátom a k studeným predjedlám.

Mohlo by vás zaujímať

Biela pizza s hubami a bylinkami

Biela pizza s hubami a bylinkami – suroviny (rozpočet na 2 pizze): Na cesto: 300 g hladkej múky 170 ml vlažnej vody 1 PL olivového oleja… Čítaj ďaľej

Dobrú chuť Vám praje Vitis !

Recept a foto pripravila foodblogerka Miška Smolová @SistersBakery.sk

https://www.facebook.com/SistersBakerySK a https://www.instagram.com/michaelasistersbakerysk/

 Kvalitné slovenské odrodové vína VITIS nájdete na   www.najnapoje.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach