Marcipánové toliare sú koláčiky pre milovníkov orechov. Vyskúšajte tento recept, ktorý je jedným z mnoho vynikajúcich receptov na vianočné pečivo a koláčiky.
Suroviny na marcipánové toliare:
Na cesto: 1 balíček Marcipánu, 350 g hladkej múky, na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva, 1 balíček vanilínového cukru, ½ KL mandľovej arómy, 150 g kyslej smotany, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na ozdobu: 2 balíčky škoricového cukru, 250 g vlašských orechov
Ešte potrebujeme: 3 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta nastrúhame marcipán na hrubom strúhadle. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom a vanilínovým cukrom. Pridáme arómu, smotanu, maslo alebo margarín a marcipán a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na tretiny a vytvarujeme valčeky (Ø 3 cm). Valčeky obalíme v škoricovom cukre a odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Valčeky ostrým nožom nakrájame na plátky s hrúbkou asi 0,5 cm a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch ozdobíme polovičkami orechov a zľahka pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Toliare necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Vlašské orechy môžeme nahradiť iným druhom orieškov. V dobre uzavretej nádobe môžeme toliare uchovávať 3 týždne.
- Elektrická rúra: 200 °C
- Teplovzdušná rúra: 180 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Doba pečenia: asi 10 minút