Quinoa v kokosovom mlieku s kurkumou – suroviny:
Dve porcie – cca 300g quinoa. Ak to chcete ako prílohu k inému jedlu, stačí 200g.
šalotka, cesnak, kokosové mlieko, 2 PL mletej kurkumy, 2 PL strúhaného zázvoru, 1 asi 5 cm čili paprička, soľ, čierne korenie, za hrsť koriandrovej vňate, limetové listy, citrónová tráva.
Postup:
Quinoa objemovo naboptná asi 3x. Dá sa jesť aj na RAW spôsob, dokonca tento recept sa dá pripraviť bez varenia, ak si quinoa namočíte asi 8h pred jedlom a do teplej vody a 2 x ju premyjete. Druhý krát ju už necháte dôjsť v kokosovom mlieku s kurkumou a namiešanými ingredienciami. Nakoľko quinoa obsahuje veľmi veľa bielkovín, Beta karoténu, vitamínu C, obsahuje kyselinu listovú aj riboflavín, tak ju prehrievajte čo najmenej.
Tepelná úprava:
Na cibuľovom základe s cesnakom osmahneme aj quinou. Zalejeme kokosovým mliekom a pridáme zázvor a citrónovú trávu s limetovými listami. Quinoa sa zalieva tak 1,5 cm od povrchu, ale môžete pokojne dolievať aj počas varenia, nemá byť rozbitá, uvarená je mäkká. Pridáme pokrájanú čili, koriander nasekaný. Soľ a korenie. Keď je quinoa hotová, trvá to cca 20 minút, pridáme mletú kurkumu. Konzistenciu nechám na vás, môže byť kašovitá ako i sypkejšia. Do hotového pridáme ďalšiu časť nasekanej koriandrovej vňate.
Ak jete rybu, takto pripravená quinoa v kokosovom mlieku je skvelá napríklad ku pražme, pošírovanému zubáčovi, alebo grilovaným krevetám na cesnaku. J
* PL: polievkové lyžice