Dulový dezert

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Dulový dezert robievala moja stará mama. Po dlhých rokoch som ho vyskúšala pripraviť. Ponúkam vám tento recept a možno si pripomeniete detstvo:-).

Suroviny na dulový dezert:

1,5 kg zrelých dúl, 2 l vody, kôra a šťava z polovice citróna, na každých 500 ml pretlaku  500 g cukru

Postup:

Dule umyjeme, odstránime chĺpky a nahrubo nakrájame. Varíme s citrónovou šťavou a kôrou asi 45 minút, kým nie je ovocie úplne mäkké. Rozvarené dule prepasírujeme a množstvo pretlaku odmeriame. Pretlak dáme späť do hrnca, pridáme cukor  (na každých 500 ml  500 g cukru) a za stáleho miešania pomaly varíme, až kým zmes celkom nezhustne  a buble. Ak prejdeme v strede varechou a ostane cestička, je džem dostatočne hustý. Odstavíme ho z ohňa a necháme vychladnúť. Plech na pečenie potrieme olejom a uvarený lekvár na ňom rovnomerne rozotrieme do výšky asi troch centimetrov.

Mohlo by vás zaujímať

osviežujúca

Zdravá a osviežujúca letná party: Stavme na ovocie!

Slovíčko zdravá a osviežujúca letná párty sa zvyčajne spája s grilovačkou a množstvom nezdravého jedla. K tomu ešte rôzne alko a nealko drinky, ktoré tiež nemajú najmenej kalórií a škodlivých látok.… Čítaj ďaľej

Masa musí celkom vychladnúť,  potom ju prikryjeme utierkou a necháme na teplom a suchom mieste do druhého dňa schnúť. Na druhý deň hustú pastu vyklopíme, pokrájame na malé kúsky a posypeme práškovým cukrom. Dulové kúsky poukladáme  do vhodnej nádoby na voskový  papier, každú vrstvu tiež oddelíme voskovým papierom a nádobu vzduchotesne uzavrieme. Kocky podávame ako dezert. Dobre vysušený a skladovaný  vydrží až dva roky.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach