Dulový dezert robievala moja stará mama. Po dlhých rokoch som ho vyskúšala pripraviť. Ponúkam vám tento recept a možno si pripomeniete detstvo:-).
Suroviny na dulový dezert:
1,5 kg zrelých dúl, 2 l vody, kôra a šťava z polovice citróna, na každých 500 ml pretlaku 500 g cukru
Postup:
Dule umyjeme, odstránime chĺpky a nahrubo nakrájame. Varíme s citrónovou šťavou a kôrou asi 45 minút, kým nie je ovocie úplne mäkké. Rozvarené dule prepasírujeme a množstvo pretlaku odmeriame. Pretlak dáme späť do hrnca, pridáme cukor (na každých 500 ml 500 g cukru) a za stáleho miešania pomaly varíme, až kým zmes celkom nezhustne a buble. Ak prejdeme v strede varechou a ostane cestička, je džem dostatočne hustý. Odstavíme ho z ohňa a necháme vychladnúť. Plech na pečenie potrieme olejom a uvarený lekvár na ňom rovnomerne rozotrieme do výšky asi troch centimetrov.
Mohlo by vás zaujímať
Masa musí celkom vychladnúť, potom ju prikryjeme utierkou a necháme na teplom a suchom mieste do druhého dňa schnúť. Na druhý deň hustú pastu vyklopíme, pokrájame na malé kúsky a posypeme práškovým cukrom. Dulové kúsky poukladáme do vhodnej nádoby na voskový papier, každú vrstvu tiež oddelíme voskovým papierom a nádobu vzduchotesne uzavrieme. Kocky podávame ako dezert. Dobre vysušený a skladovaný vydrží až dva roky.