Angry birds cupcakes

Doba prípravy 40 minútNáročnosť

Suroviny na Angry birds cupcakes (na 12 stredných cupcakes):

Korpus: 113 g zmäknutej Hery, 1 hrnček cukru (t. j. 240ml), 2 veľké vajcia, 170 g hladkej múky, ¾ lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 1/4 hrnčeka plnotučného mlieka, 1/4 hrnčeka čerstvej vytlačenej pomarančovej šťavy, kôra z polovice pomaranča, 5 – 7 lyžíc marmelády

Domáca pomarančová marmeláda:
1 kg pomarančov, približne 1,25 kg kryštálového cukru

Pomarančový krém:
250 g zmäknutej Hery, 200 g práškového cukru, 100 – 150 ml plnotučného mlieka, 2 lyžičky vanilkového cukru alebo 1 lyžička vanilkového extraktu, kôra z jedného pomaranča

Zdobenie: potravinárske farbivo (modrej farby), cukrárske ozdoby (strieborné perličky), marcipán (žltej, červenej, čiernej a bielej farby), špajdľa, obrázky Angry birds, lepidlo

Angry birds cupcakes

Postup:

Rúru necháte predhriať na 175 °C. Zmäknutú Heru vyšľaháte s cukrom do nadýchanej peny. Postupne pridáte vajcia, vždy jedno po druhom, a následne dobre vyšľaháte. V ďalšej mise zmiešate preosiatu múku, soľ a prášok do pečiva. K zmesi s Herou pridáte tretinu suchej zmesi a premiešate. Potom prilejete polovičné množstvo mlieka a opäť premiešate. Takto striedavo postupujete so zvyšnou múčnou zmesou aj mliekom. Snažíte sa vždy končiť suchou zmesou.

Nakoniec vmiešate pomarančovú šťavu a kôru. Košíčky na pečenie ihneď plníte do 3/4 a dáte piecť na 20-23 minút. Upečenie v prípade potreby skontrolujete špajdľou – keď vyjde z cesta suchá, máte hotovo. Hneď ako sú košíčky upečené, necháte ich ešte 5 minút na plechu na pečenie alebo v košíčkoch na pečenie, a potom ich premiestnite na chladiacu mriežku a necháte celkom vychladnúť. Do vrchnej časti urobíte vykrajovátkom alebo lyžičkou jamku, ktorú naplníte domácou marmeládou (možno nahradiť aj kupovanou. Naplnené cupcakes dozdobíte krémom alebo marcipánom.

Domáca pomarančová marmeláda:

Pomaranče omyjete, prekrojíte a odšťavíte. Pomarančovú kôru nakrájate na tenké pásiky, pridáte k šťave a necháte do druhého dňa odležať v chladničke. Šťavu z misky prelejete do hrnca a na silnejšom ohni za občasného premiešania varíte 120 minút. Potom zmeriate obsah tekutiny. Na každých 250 ml prisypete 230 g cukru. Hrniec vrátite na oheň a za občasného miešania povaríte 30-40 minút. Necháte vychladnúť.

Pomarančový krém:

250 g zmäknutej Hery, 200 g práškového cukru, 100 – 150 ml plnotučného mlieka, 2 lyžičky vanilkového cukru alebo 1 lyžička vanilkového extraktu, kôra z jedného pomaranča

Zdobenie:

V mise rozšľaháte zmäknutú Heru do krému. Pridáte preosiaty práškový cukor a šľaháte, dokiaľ nebude zmes nadýchaná. Pridáte vanilkový extrakt alebo cukor, kôru z pomaranča a nakoniec vychladnnuté mlieko podľa potreby. Najskôr krém ľahko vmiešate, a potom šľaháte na najvyšších otáčkach, až je poleva lesklá a hladká. Krém sfarbíte pomocou modrého potravinárskeho farbiva a ozdobíte ním časť upečených cupcakes. Dozdobíte pomocou cukrárskych ozdob – strieborných perličiek. Do každého cupcake dozdobeného krémom môžete tiež zapichnúť špajdľu s obrázkami Angry birds. Niektoré z cupcakov dozdobíte pomocou marcipánu tak, aby predstavovali tváre Angry birds. (Viď obrázok).

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach