Vynikajúca bábovka so sušeným ovocím. Pridávame do nej mandľové lupene, med, ale aj štipku perníkového korenia. Je neobyčajná a chutí fantasticky. Vyskúšajte.
Bábovka so sušeným ovocím – suroviny:
Bábovka: 125 g sušených brusníc, 110 g hrozienok, 150 g nakrájaných sušených fíg, 40 g mandľových lupeňov, 125 ml koňaku, 150 g masla, 135 g medu, 2 vajíčka, 185 g hladkej múky, ¼ lyžičky sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička perníkového korenia, 60 ml mlieka, práškový cukor na ozdobenie.
Citrónová poleva: 300 g práškový cukor, 1 citrón, 50 ml mlieka
Ešte potrebujeme: píniové oriešky, celé mandle, lyofilizované ovocie – napríklad maliny, jahody, čučoriedky
Postup:
Bábovka: Brusnice, hrozienka a figy, zalejeme s koňakom a dáme do hrnca. Pridáme mandle a za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi 8 minút. Dáme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 °C. Do misky dáme zmäknuté maslo, pridáme med a šľaháme, kým nevznikne hladký krém. Postupne pridávame vajíčka, ktoré dôkladne zašľaháme do maslového krému.
Do druhej misky dáme ovocnú zmes, pridáme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a korením a dobre vymiešame. Pridáme vajíčkovú zmes, mlieko a všetko dobre vymiešame. Zmes nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečieme asi 40 minút. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry, pokvapkáme koňakom a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Citrónová poleva: vyšľaháme ju z cukru, citrónovej šťavy a asi 4 lyžíc horúceho mlieka. Mlieko prilievame po lyžiciach, aby nebola poleva príliš riedka, ale nesmie byť ani hustá. Záleží od veľkosti a šťavnatosti citróna. Polevu vylejeme na vychladnutú bábovku, posypeme ju píniovými orieškami, mandľami, lyofilizovaným ovocím a necháme stuhnúť.
Hotovú bábovku podávame ku káve alebo len tak:-) Dobrú chuť!