Božie milosti alebo fánky

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Božie milosti sú tradičné fašiangové a veľkonočné pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku. Rozhodne stojí za vyskúšanie! Nie sú vôbec mastné a sú krásne chrumkavé. Musíte ochutnať 🙂

Suroviny na božie milosti alebo fánky:

250 g hladkej múky, 50 g krupicového cukru, 2 žĺtky, soľ, 1 až 2 lyžice rumu alebo bieleho vína, 1 dcl smotany, múku na poprášenie dosky, olej na vysmážanie, práškový cukor, vanilkový cukor

Postup:

Múku preosejeme na pracovnú dosku, do stredu dáme zmäknuté maslo, cukor, žĺtky, soľ, rum, smotanu a spracujeme cesto. Na doske posypanej múkou rozvaľkáme cesto na placku hrubú 2 až 3 mm. Z cesta vykrajujeme rôzne tvary, v strede ktorých urobíme zľahka 2 až tri zárezy.

Mohlo by vás zaujímať

Vyprážané fánky

Božie milosti, fánky, šišky patria k tradičným fašiangovým sladkostiam. Fašiangy, sú obdobím od Troch kráľov po škaredú – Popolcovú stredu. Nasleduje 40 dňový pôst do Veľkého piatku. Po koledníkoch, ktorí na „Tri Krále“ prinášali šťastie, blahobyt a štedrosť do domu, prišli fašiangy. Ženy pražili božie milosti, alebo fánky. Čítaj ďaľej

V horúcom oleji vysmažíme božie milosti do zlatista a ešte teplé obalíme v práškovom cukre, ktorý sme pomiešali s vanilkovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach