Potrebujeme: kastról, sitko, metličku na šľahanie, plech na cupcakes, papierové košíčky na cupcakes, ručný mixér, cukrárske vrecká, rôzne ozdobné špičky, polystyrén, črepník, špajdle, zelené listy
Chutná kytica z rebarborových cupcakes – suroviny (rozpočet na 12 porcií):
Cesto:
- 300 g rebarbory
- 175 g kryštálového cukru
- 3 pomaranče
- 125 g hladkej múky
- 80 g mandlí
- štipka soli
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 125 g kyslej smotany(18%)
- 3 vajíčka
- 150 g masla
Krém
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- 300 g nátierky z čerstvého syra
- kôra z 1 pomaranča
- kôra z 1 citróna
- červené potravinárske farbivo
- fialové potravinárske farbivo
Postup:
Cesto
Stonky rebarbory ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Preložíme do kastróla, zasypeme 50 g kryštálového cukru a pridáme šťavu a kôru z pomarančov. Uvaríme do mäkka. Potom scedíme a necháme vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame múku, zvyšný cukor, pomleté mandle, soľ a prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame smotanu, vajíčka a vlažné rozpustené maslo. Mokré ingrediencie prilejeme k suchým a pár ťahmi spojíme. Vmiešame aj vychladnutú rebarboru. Plech na cupcakes vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Upečené cupcakes necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Krém
Maslo s cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Po častiach zašľaháme nátierku z čerstvého syra. Na záver pridáme pomarančovú a citrónovú kôru. Krém rozdelíme na tri časti. Jednu časť zafarbíme červenou potravinárskou farbou, druhú fialovou a tretiu necháme bielu. Krémy naplníme do cukrárskych vreciek s ozdobnými špičkami. Na ružové ruže použijeme veľkú špičku s dlhými zúbkami, na fialový orgován malú špičku s ostrými zúbkami, na bielu chryzantému hladkú špičku na tvorbu lupeňov.
Servírovanie
Upečené a vychladnuté cupcakes napichujeme na špajdle do polystyrénu v črepníku a zdobíme krémom. Aby bola kytica z rebarborových cupcakes dokonalá, medzery vyplníme listami. Na záver môžeme previazať mašľou.