Suroviny na Krémeš Tatry:
Na cesto: 250 ml vody, 80 ml oleja, štipka soli, 220 g hladkej múky, 6 vajec
Krém: 300 g cukru, 150 ml vody, 500 ml polotučného mlieka, 2 balíčky Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou, 250 g zmäknutého masla, 50 g mletých vlašských orechov
Ozdobenie: 750 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky Smeta-fixu Dr. Oetker, 3 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta nalejeme do kastrólika vodu. Pridáme olej a soľ a privedieme do varu. Potom vmiešame múku a vymiešame dohladka. Odstavíme z variča, cesto prenesieme do misy a necháme vychladnúť. Do cesta zašľaháme vajcia elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cesto rovnomerne rozdelíme na 2 vymastené plechy a pomocou stierky uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Pláty necháme vychladnúť.
Na prípravu krému vo väčšom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne prilejeme vodu a privedieme do varu. V mlieku rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme ich do karamelu. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému zašľaháme maslo a vmiešame orechy. Na jeden z plátov nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.
Mohlo by vás zaujímať
Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačomna najvyššom stupni dotuha. Šľahačku nanesieme na krém a zakryjeme druhým plátom. Povrch Krémešov posypeme práškovým cukrom.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 24 porcií
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1436 kJ / 343 kcal | 1122 kJ / 286 kcal |
Tuky | 25,79 g | 20,15 g |
Sacharidy | 22,26 g | 17,39 g |
Bielkoviny | 5,01 g | 3,91 g |
Zdroj: Dr.Oetker