Krémeš Tatry

Doba prípravy 70 minútEnergia: 343 kcal.Náročnosť

Suroviny na Krémeš Tatry:

Na cesto: 250 ml vody, 80 ml oleja, štipka soli, 220 g hladkej múky, 6 vajec

Krém: 300 g cukru, 150 ml vody, 500 ml polotučného mlieka, 2 balíčky Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou, 250 g zmäknutého masla, 50 g mletých vlašských orechov

Ozdobenie: 750 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky Smeta-fixu Dr. Oetker, 3 zarovnané PL práškového cukru

Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm), elektrický ručný šľahač

Krémeš Tatry
Krémeš Tatry

Postup:

Na prípravu cesta nalejeme do kastrólika vodu. Pridáme olej a soľ a privedieme do varu. Potom vmiešame múku a vymiešame dohladka. Odstavíme z variča, cesto prenesieme do misy a necháme vychladnúť. Do cesta zašľaháme vajcia elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cesto rovnomerne rozdelíme na 2 vymastené plechy a pomocou stierky uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Pláty necháme vychladnúť.

Na prípravu krému vo väčšom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne prilejeme vodu a privedieme do varu. V mlieku rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme ich do karamelu. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému zašľaháme maslo a vmiešame orechy. Na jeden z plátov nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.

Mohlo by vás zaujímať

Tvarohový krémeš z lístkového cesta

Tvarohový krémeš z lístkového cesta

15 minútSuroviny na tvarohový krémeš z lístkového cesta: 1 balíček lístkového cesta, 2 balíčky tvarohu, 1/2 l mlieka, 2 bal. vanilkového cukru, 2 pudingové prášky Zlatý… Čítaj ďaľej

Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačomna najvyššom stupni dotuha. Šľahačku nanesieme na krém a zakryjeme druhým plátom. Povrch Krémešov posypeme práškovým cukrom.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 24 porcií

Nutričné hodnoty:


na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1436 kJ / 343 kcal1122 kJ / 286 kcal
Tuky25,79 g20,15 g
Sacharidy22,26 g17,39 g
Bielkoviny5,01 g3,91 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach