Linecké kolieska so snehovým venčekom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny:

Na cesto: 400 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce

Na bezé: 4 bielky, 320 g cukru, 1 PL citrónovej šťavy

Na ozdobenie: ananásový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 340 g), 1 balíček Tortového želé žltého, 250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou), 1 zarovnaná PL cukru, ½ KL Citrónovej arómy, 1 balíček citrónovej kôry – napríklad Dr.Oetker

Ešte potrebujeme: formičku na vykrajovanie v tvare kolieska (Ø 7 cm), 2 plechy na pečenie, elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

Linecké kolieska so snehovým venčekom

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s hrúbkou asi 5 mm. Formičkou povykrajujeme kolieska
a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C            
Teplovzdušná rúra: 160 °C     
Plynová rúra: stupeň 3           
Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)

Kolieska necháme vychladnúť.

Na prípravu bezé v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a citrónovej šťavy elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme venčeky vo veľkosti koliesok. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme.

Elektrická rúra: 90 °C               
Teplovzdušná rúra: 70 °C       
Plynová rúra: stupeň 1           
Doba sušenia: asi 1 hodinu (1 plech)

Venčeky necháme vychladnúť.

Na ozdobenie necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Tortové želé pripravíme so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a ku koncu varenia pridáme arómu a kôru. Na kolieska poukladáme venčeky, do stredu vložíme ananás, na ktorý pomocou lyžice nanesieme želé a necháme stuhnúť.

Tipy:

Kolieska môžeme zlepiť krémom, ktorý pripravíme zo Zlatého klasu. Na jednoduchšie vytvorenie veľkosti venčekov použijeme papier na pečenie z pečenia koliesok, na ktorom nám zostali obrysy.

Celková doba prípravy: asi 50 minút
Celková doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
Celková doba sušenia: asi 1 hodina (1 plech)
Vystačí na: asi 35 kusov

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach