Mramorová bábovka

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Mramorová bábovka alebo Marmor je bábovka s pruhovaným alebo škvrnitým vzhľadom, ktorá sa dosiahne veľmi ľahkým zmiešaním svetlého a tmavého cesta. Pre svoj zebrovitý pruhovaný vzor sa jej hovorí aj zebrový koláč.

Marmor je nemecké slovo pre mramor. Zdá sa, že myšlienka mramorového koláča vznikla v Nemecku na začiatku devätnásteho storočia. Najstaršia verzia mramorového koláča pozostávala z kugelhopfu (sladkého kvasnicového chleba), ktorého jedna polovica bola zafarbená melasou a korením, aby sa dosiahlo tmavé cesto.Pekári potom začali to isté robiť s piškótovým cestom.

Mramorová bábovka – suroviny:

100 ml vody, 150 ml oleja, 250 g hladkej múky Babičkina voľba tortová, 1 ks vanilkového cukru, 4 vajcia, 250 g kryštálového cukru, maslo na vymazanie formy, krupica na vysypanie formy, kakao, čokoláda

Postup:

Kryštálový cukor, žĺtky a vanilkový cukor vyšľahajte do hustej peny. Pridajte olej, vodu a múku a všetko premiešajte. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý nakoniec opatrne vmiešajte do cesta. Odložte si 1/3 cesta. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte krupicou. Nalejte cesto do bábovkovej formy a do zvyšného cesta vmiešajte kakao a čokoládu.

Mohlo by vás zaujímať

Bezlepková banánová bábovka

Bezlepková banánová bábovka

50 minútBezlepková banánová bábovka je výborný koláč, vhodný na raňajky ale aj na večeru. Suroviny na bezlepkovú banánovú bábovku: 3 vajcia, 150 g trstinového cukru, 10… Čítaj ďaľej

Vložte formu do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi ¾ hodinu. Zapichnutím špajle zistíte, či je už bábovka hotová. Ak je po vybratí suchá, je bábovka upečená.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach