Poctivá vianočka

Doba prípravy 90 minútEnergia: 370 kcal.Náročnosť

Poctivá vianočkasuroviny:

500 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 50 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vajcia, 1 bielok, 250 ml vlažnej smotany, 150 g hrozienok, cukor práškový mlynček

Postup:

Múku preosejeme do misy a premiešame s droždím. Pridáme ostatné prísady, ktoré zapracujeme elektrickým ručným mixérom, hnetieme približne 5 minút, najprv na najnižšej a potom na najvyššej rýchlosti. Cesto necháme na teplom mieste kysnúť tak dlho, kým výrazne nezväčší svoj ​​objem. Potom doň  pridáme hrozienka a premiesime. Z 2/3 cesta vytvoríme valčeky dlhé asi 40 cm, spletieme ich do vrkoča a položíme na vymastený plech. Valčekom vytlačíme uprostred priehlbinu. Medzitým si rozmiešame 1 žĺtok s 1 lyžicou mlieka a priehlbinu touto zmesou potrieme.

Mohlo by vás zaujímať

vianočka

Vianočka s mandľami a hrozienkami

140 minútVianočka s mandľami je výborná na raňajky alebo ako rýchla jednoduchá večera :-). Ak sa podujmete si ju pripraviť doma, prevonia vám celý dom. Vyskúšajte… Čítaj ďaľej

Zo zvyšku cesta vytvarujeme valčeky dlhé asi 35 cm, ktoré vzájomne poprepletáme. Vložíme ho do priehlbiny a vianočku necháme ešte raz v teple tak dlho, až sa jej výška a  šírka nezväčšia o polovicu. Na záver vianočku potrieme žĺtkom s mliekom a vložíme ju do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 ° – 200° C cca 35 minút. Na záver pocukrujeme práškovým cukrom z mlynčeka.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach