Suroviny na schwarzwaldské tortičky( rozpočet vystačí na asi 12 kusov ):
Na cesto: 4 vajcia, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g hladkej múky, 20 g gustinu jemného kukuričného škrobu, 15 g preosiateho kakaa, 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň: višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 350 g), 180 ml šťavy z kompótu, 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu, 1 zarovnaná PL cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 400 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček Smeta-fixu, 50 g horkej čokolády
Na ozdobenie: 12 čerstvých višní
Ešte potrebujeme: formu na muffiny, 12 papierových košíčkov na muffiny, elektrický ručný šľahač, cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú so škrobom, kakaom a kypriacim práškom a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 20 minút
- Doba prípravy: asi 35 minút
Upečené korpusy asi po 5 minútach vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme. V 1/3 šťavy rozmiešame škrob s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok šťavy privedieme do varu. Potom vmiešame rozmiešaný škrob s cukrom a za stáleho miešania krátko povaríme. Pridáme višne, zamiešame a necháme vychladnúť.
Polovicu korpusov 2× pozdĺžne prekrojíme, višne nanesieme na spodné diely a priklopíme. Zvyšok višní rozdelíme na neprekrojené korpusy.
V mise vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko. Polovicu šľahačky nanesieme na druhú časť korpusu a priklopíme. Zvyškom šľahačky tortičky ozdobíme. Schwarzwaldské tortičky posypeme nastrúhanou čokoládou a prikrášlime višňami. Odložíme do chladničky.
Tip:
Náplň možno pripraviť aj z čerstvých višní. Miesto šťavy z kompótu použijeme napríklad vodu s griotkou.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1143 kJ / 273 kcal | 871 kJ / 208 kcal |
Tuky | 14,89 g | 11,36 g |
Sacharidy | 29,19 g | 22,28 g |
Bielkoviny | 5,09 g | 3,89 g |