Tiramisu cupcakes

Doba prípravy 65 minútNáročnosť

Suroviny na tiramisu cupcakes (na 18 stredných cupcakes):

Korpus: 1 a ¼ hrnčeka tortovej múky, ¾ lyžičky prášku do pečiva, ½ lyžičky soli, ¼ hrnčeka plnotučného mlieka, semienka z 1 vanilkového struku, 4 lyžice Hery, izbovej teploty, 3 veľké vajíčka a 3 vaječné bielky, izbovej teploty, 1 hrnček kryštálového cukru

Kávový sirup s Marsalou: 1/3 hrnčeka čerstvej silnej kávy, 30 ml vína Marsala, 1/4 hrnčeka kryštálového cukru

Krém: 1 hrnček vysokopercentnej smotany na šľahanie, 230 g mascarpone, ½ hrnčeka preosiateho práškového cukru, 2 lyžice kvalitného kakaa na posypanie

Tiramisu cupcakes
www.peceniejeradsot.sk

Postup:

Rúru predhrejete na 165 °C. Plech na muffiny vyložíte papierovými košíčkami. Do veľkej misy preosejete múku, prášok do pečiva a soľ. V kastróliku zahrejete mlieko spolu s vanilkovým strukom a semienkami. Zahrievate, kým mlieko nezačne mierne bublať, potom odstavíte. Do mlieka zašľaháte Heru tak, aby sa úplne nerozpustila. Necháte 15 minút chladnúť. Zmes precedíte cez sitko a odstránite vanilkový struk.

V nerezovej mise dôkladne prešľaháte vajíčka a vaječné bielky spolu s cukrom. Potom misu premiestnite nad vodný kúpeľ a zahrievate za stáleho miešania tak dlho, kým nie je cukor celkom rozpustený (približne 6 minút). Ak si nie ste istí, môžete pošúchať zmes medzi palcom a ukazovákom a ak neucítite žiadny nerozpustený cukor, zmes premiestnite do misy na šľahanie a šľaháte na vysokých otáčkach, kým nie je nadýchaná, žltá a hustá tak, že sa niekoľko sekúnd udrží na metle na šľahanie.

Opatrne, ale dôkladne vmiešate múčnu zmes do vaječnej zmesi – rozdeľte si zmes na 3 dávky, cesto sa bude lepšie zapracovávať. Z cesta oddelíte asi ½ hrnčeka množstva, vmiešate do vychladnutého vanilkového mlieka a miešate do hladkej konzistencie. Potom zmes vmiešate do cesta a všetko ešte raz dôkladne premiešate, aby sa všetky ingrediencie dokonale spojili.

Cestom plníte košíčky asi do ¾ ich výšky a pečiete asi 20 minút – okraje korpusu by mali byť ľahko zlato-hnedé. Po upečení necháte ešte 5 minút odležať vo forme, a potom cupcakes presuniete na chladiacu mriežku, kde ich necháte úplne vychladnúť.

Tip:

Tortovú múku si jednoducho pripravíte zmiešaním 85 g hladkej múky a 15 g kukuričného škrobu.

Všetky ingrediencie na kávový sirup zmiešate dohromady v kastróliku a zahrievate, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pripraveným sirupom pokvapkáte každý korpus. Ak vám sirup zostane, opakujete celý proces, až kým ho nespotrebujete. Korpusy necháte aspoň 30 minút odležať.

Krém: Smotanu vyšľaháte dotuha. V ďalšej mise si prešľaháte mascarpone s práškovým cukrom dohladka. Do zmesi mascarpone s cukrom jemne zapracujete vyšľahanú smotanou.

Odležané cupcakes pokvapkané kávovým sirupom zdobíte pripraveným krémom a poprášite kvalitným kakaom. Ideálne necháte odležať v chladničke cez noc, a potom servírujete.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach