Upečte si veľkonočné perníky podľa nášho overeného receptu. Ozdobte ich doma s vašimi detičkami a vychutnajte si pri tom spoločné chvíle.
Suroviny na veľkonočné perníky:
420 g hladká múka na krehké cesto, 140 g práškového cukru, 1/2 lyžičky jedlej sódy, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku, 2 lyžičky (kopcovité) perníkového korenia, 50 g rozpusteného masla, 2 vajcia (ak máte malinké, tak 3), 2 kopcovité lyžice tekutého alebo rozpusteného medu
Na polevu: gélové alebo práškové farby, 2 bielky, 300 g práškového cukru, trochu citrónovej šťavy
Postup:
Zo všetkých uvedených ingrediencií vypracujte hladké cesto. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a dajte na 30 min do chladničky (alebo cez noc). Posypte si dosku hladkou múkou a vyvaľkajte z cesta tenkú placku (perníčky sa trošku nafúknu). Vykrajujte perníčky a umiestňujte ich na papier na pečenie s dostatočnými rozstupmi. Potrite ich rozšľahaným vajcom. Pečte na 160 °C asi 5 minút – záleží na hrúbke cesta. Nepečte ich veľmi dohneda, inak môžu byť tvrdé. Sú hotové, keď sa zafarbia dozlata. Až vychladnú, môžete ich zdobiť.
Mohlo by vás zaujímať
Zdobenie: Všetky uvedené ingrediencie šľahajte elektrickým šľahačom zapnutým na vysoký vákon asi 10 minút. Rozmiestnite do niekoľkých malých pohárikov a zafarbite. Na perníčky nanášajte štetcom, špáradlom alebo vreckom na zdobenie. Veľkonočné perníky nechajte niekoľko hodín sušiť pri izbovej teplote.