Gaštanová tvarohovo-smotanová torta

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Gaštanová tvarohovo-smotanová torta – suroviny ( rozpočet na 8 porcií):

Na tortový základ: 250 g sušienok, 50 g mäkkého masla, 1 kopcovitá polievková lyžica sladeného, gaštanového pyré

Na plnku: 500 g termizovaného syra, 125 g kryštálového cukru, 3 vajcia, 3 vaječné žĺtky, 175 ml kyslej smotany, 1 čajová lyžička šťavy z limetky, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 – 2 polievkové lyžice rumu, 350 g sladeného gaštanového pyré

Na sirup: 80 ml vody, 60 ml rumu, 1 polievková lyžica sladeného gaštanového pyré, 50 g kryštálového cukru, 15 g masla

Gaštanová tvarohovo-smotanová torta

Postup:

Rúru zohrejeme na 180 °C/stupeň 4 a dáme do kanvice zohriať vodu. Na prípravu tortového základu nadrobno rozmrvíme sušienky, pridáme maslo a kopcovitú lyžicu gaštanového pyré. Zmes zo sušienok dôkladne vtlačíme na dno formy s priemerom 23 cm, aby sa vytvorila jedna súvislá vrstva a na chvíľu odložíme do chladničky.  Vymiešame termizovaný syr, aby bol jemnejší a pridáme cukor. Potom po jednom pridávame vajcia a vaječné žĺtky, kým sa všetky suroviny nespoja. Primiešame kyslú smotanu, šťavu z limetky, vanilkový extrakt a rum, až kým zmes nie je ľahká a krémová.

Gaštanová tvarohovo-smotanová torta

Nakoniec primiešame sladené gaštanové pyré. Netreba sa znepokojovať, ak krém nie je úplne hladký, kúsky gaštanov v ňom totiž vôbec neprekážajú. Vytiahneme formu z chladničky a obalíme ju niekoľkými vrstvami potravinárskej fólie tak, aby bolo dno formy dôkladne zabalené a krém nepretiekol z formy do pekáča. Formu môžeme obaliť niekoľkými vrstvami, aby sme vytvorili nepriepustnú vrstvu. Formu potom preložíme do hlbšieho pekáča a do vnútra nalejeme gaštanový krém. Nakoniec do pekáča nalejeme vriacu vody z kanvice, ktorá by mala siahať asi do výšky 3 cm a formu vložíme asi na hodinu do rúry. Keď je torta upečená, okraje by mali byť pevné a stred torty by mal byť stále trochu mäkký. Dávame pozor, pretože torta pracuje aj po vytiahnutí z rúry. Vytiahneme formu z pekáča, zbavíme ju fólie a necháme ju vychladnúť.

Na noc ju odložíme do chladničky a predtým, než z nej snímeme odnímateľný okraj, ju zohrejeme na izbovú teplotu. Ak ju chceme zbaviť okraja ešte predtým, než sa ju chystáme podávať na stôl (ja to robím najmä vtedy, ak sa chcem zbaviť zbytočného riadu predtým, než ku mne príde návšteva), potom ju len necháme v chladničke asi 20 – 30 minút pred podávaním. Tortu vyberieme, keď si sadáme k obedu alebo k večeri. Sirup si môžeme pripraviť už vopred, no tortu ním polievame až tesne pred podávaním. Príprava sirupu je jednoduchá: v rajnici rozpustíme všetky suroviny. Zmes varíme asi 10 minút, potom ho necháme chvíľu vychladnúť (na izbovú teplotu) a krížom krážom ním polejeme celý povrch torty.

Nigella o tejto lahôdke: Niet pochýb, že gaštany by na vianočnom stole rozhodne nemali chýbať, nech sú v akejkoľvek podobe, či už v plechovke alebo vákuovo balené. Rada by som vás tiež upozornila na skvelú čokoládovo-gaštanovú tortu na strane 305, ktorá je tiež typicky vianočná. Táto je jemnejšia, pretože síce obsahuje gaštany, no v podobe ľahkého a chutného pyré, ktoré sa pridáva do tortového základu aj do krému a okrem toho, pretože sú Vianoce, z neho vyrobíme sirup, ktorým tortu na záver zľahka polejeme. Torta je naozaj veľmi lahodná a krémová s ľahkou gaštanovou príchuťou, takže nemusíte mať strach, že by ste sa ich prejedli. Ako pri všetkých tvarohovo-smotanových tortách aj pri tejto vás musím upozorniť na to, že ju treba upiecť jeden deň pred podávaním.

Ďalšie stovky receptov v knihe Hostina-každé jedlo je sviatok od Nigelly.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach