Chutná torta plná intenzívneho karamelového krému s mascarpone je vhodná aj ako narodeninová torta. Torta je pomerne náročná na prípravu najmä kvôli príprave piškótového cesta. Hotová torta v chladničke vydrží cca 2 dni, pudingový krém na povrchu má tendenciu praskať, resp. vyzrážať vodu, keďže v chladničke je vlhko. Tortu odporúčame krájať min. 2 hodiny po príprave, skvele však chutí aj na druhý deň. Vďaka dostatočne pevnému krému je torta vhodná aj na transport a výborne sa krája. Odporúčame skladovať v chladničke.
Karamelová torta s banánmi a arašidmi – suroviny (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
- 5 ks bielok
- štipka soli
- 150 g kryštálový cukor
- 5 ks žĺtok
- 5 PL olej
- 30 g Holandské kakao
- 120 g hladká múka
Na náplň:
- 2 bal. Puding Premium Extra Karamel Dr. Oetker
- 500 ml mlieko
- 4 PL kryštálový cukor
- 250 g mascarpone
- 1 ks banán
Na ozdobenie a dokončenie:
- 120 g arašidy (pražené, nesolené)
- 100 g cukor
- 45 g maslo
- 80 ml šľahačková smotana 33 %
- štipka soli
- 1 PL instantná káva
- 3 PL voda (vriaca)
Okrem toho potrebujeme:
- tortová forma Ø 26 cm
- papier na pečenie
- elektrický ručný šľahač
- potravinárska fólia
Postup:
- Pudingy pripravíme podľa návodu na obale, ale iba s 500 ml mlieka a 4 PL kryštálového cukru. Uvarený puding prekryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia úplne dotýkala pudingu a necháme vychladnúť (zabránime tak vytvoreniu šupky na povrchu).
- Rúru vyhrejeme na 160 °C (teplovzdušnú rúru v tomto prípade neodporúčame). Rošt v rúre umiestnime nastred. Na spodnú časť tortovej formy položíme papier na pečenie, obruč zatvoríme a prebytočný papier po stranách odstrihneme nožnicami. Bočné strany tortovej formy vymastíme olejom/maslom.
- Vo väčšej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď je sneh polotuhý, po lyžiciach na najvyšších otáčkach zašľahávame cukor, až kým sa nezačnú tvoriť na metličkách špičky a sneh nebude dostatočne tuhý. Do zmesi pridáme 1 žĺtok a zašľaháme na nízkych otáčkach, pridáme 1 PL oleja a opäť zašľaháme. Postup opakujeme kým neminieme všetky žĺtky a olej. Do druhej misky preosejeme múku a kakao a prisypeme do vyšľahanej zmesi. Stierkou ručne opatrne zamiešame múku do cesta, cesto pretáčame zdola hore tak, aby sme čo najmenej porušili štruktúru bielkov. Cesto vylejeme do pripravenej tortovej formy a rozotrieme ho do strán tak, aby na okrajoch bolo viac cesta. V strede formy vznikne preliačina (pri pečení sa cesto bude v strede prirodzene vydúvať). Formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 160 °C
- Čas pečenia: asi 40 minút
- Čas prípravy: asi 70 minút
- Celkový čas prípravy: asi 120 minút
Mohlo by vás zaujímať
- Korpus vyberieme z rúry a necháme ho odstáť cca 5 minút, potom nožom zľahka oddelíme od bočných strán formyy a necháme vychladnúť pri izbovej teplote aspoň hodinu.
- Ručným šľahačom, v miske, na nízkych otáčkach prešľaháme mascarpone. Polovicu arašidov nasekáme nožom na drobné kúsky a pridáme k mascarpone. Vychladnutý puding zašľahávame do mascarpone pri nízkych otáčkach dohladka a odložíme do chladničky. Na panvici na miernom plameni za občasného premiešania skaramelizujeme cukor. K roztopenému cukru pridáme maslo (karamel prská, pozor na popálenie!) a premiešame. Pridáme šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania varíme na slabom plameni ešte cca 5 minút, kým sa zmes úplne nespojí. Na záver pridáme štipku soli a odstavíme.
- Banán nakrájame na tenké kolieska. Kávu zalejeme ca 3 PL horúcej vody. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme, prípadnú vydutú vrchnú časť korpusu zarovnáme. Oba korpusy z reznej strany pokvapkáme kávou. Spodný potrieme jednou tretinou krému takmer po okraj, rozložíme banány, potrieme druhou tretinou krému (aby banány nezhnedli) a prikryjeme vrchným korpusom. Vrch potrieme zvyšnou tretinou krému, posypeme nasekanými arašidmi a polejeme karamelom. Odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Mohlo by vás zaujímať
TIP: Povrch koláča môžeme ozdobiť namiesto karamelu aj Polevou tmavou Dr. Oetker. Namiesto arašidov môžeme použiť lieskové orechy.
TIP: Ak by cesto počas pečenia na povrchu príliš hnedlo, zakryjeme ho papierom na pečenie.
TIP: Ak si chceme byť istí, že je korpus správne upečený, zapichneme doň špajdľu. Ak je po vytiahnutí špajdľa čistá, bez cesta, korpus je správne upečený.
Extra karamelová torta s krémom z Premium Pudingu Extra Karamel Dr. Oetker. Je to skutočná lahôdka!