Parížska torta je torta, ktorú mám veľmi rada a nikdy ňou nepohrdnem. Vyskúajte tento recept, ktorý pripravila Gizka Oňová.
Parížska torta od Gizky Oňovej – suroviny:
Na korpus:
- 6 vajec
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 125 g polohrubej múky
- 150 g horkej čokolády
- 1 prášok do pečiva
Na krém:
- 500 ml šľahačkovej smotany
- 250 g horkej čokolády
- 150 g mascarpone
- 80 g marhuľového džemu
Postup:
Príprava korpusu: Vaječné žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a zmäknutým maslom. Pridáme polohrubú múku, roztopenú ale vychladenú horkú čokoládu a prášok do pečiva. Vláčne cesto vlejeme do tortovej formy, ktorú sme vymazali maslom a vysypali múkou. Pečieme pri 160°C asi 40 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Príprava krému: 500 ml šľahačkovej smotany prevaríme s nalámanou čokoládou a ešte necháme variť asi minútu. Zmes dáme do chladničky na 24 hodín (preto je vhodné pripraviť si ju deň vopred). Vychladnutú zmes vymiešame do tuhého krému a pridáme mascarpone. Tortový korpus prekrojíme na dve polovičky, potrieme marhuľovým džemom a 2/3 parížskeho krému. Tortu spojíme a potrieme zvyšným krémom.
Dobrá rada:
Na ozdobu torty použijeme čokoládové hoblinky alebo čokoládovú polevu a mliečne alebo horké pralinky. Dobrú chuť!