Zebra torta – suroviny (rozpočet vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto: 4 vajcia, 160 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 150 g rozpusteného masla, 250 g bieleho jogurtu, 250 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 2 zarovnané KL preosiateho kakaa, farba gélová potravinárska čierna, farba gélová potravinárska ružová
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme maslo, jogurt a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice zamiešame kakao a čiernu gélovú farbu a druhú zafarbíme ružovou farbou. Do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy nanesieme najskôr 2 PL tmavého cesta, potom 2 PL ružového cesta. Cestá sa nám začnú rozlievať. Tento postup opakujeme až do spotrebovania oboch ciest. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 30 minút
- Doba prípravy: asi 45 minút
Korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy a položíme na podnos. Zebra torta je hotová, môžeme ju servírovať.
Tip:
Múčnik môžeme ozdobiť Šľahačkou a ovocím.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1143 kJ / 273 kcal | 1214 kJ / 290 kcal |
Tuky | 13,52 g | 14,38 g |
Sacharidy | 31,87 g | 33,91 g |
Bielkoviny | 6,23 g | 6,63 g |
Zdroj: Dr.Oetker