Vianočné raňajkové koláče

Doba prípravy 120 minútNáročnosť

Suroviny:

Cesto: 1200 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 40 g čerstvého droždia, 300 ml mlieka, medzi prsty soli
Maková plnka: 200 g pomletého maku, 100 g práškového cukru, 1 dl oleja, 1 čajová lyžička pomletej citrónovej kôry
Orechová plnka: 200 g pomletých orechov, 100 g práškového cukru, 100 ml oleja, 1 čajová lyžička Umu
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 2 žĺtka, 1 zlatý klas, 100 g práškového cukru

raňajkové koláče

Postup:

Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, olej a droždie. Múku premiešame so soľou v mise a zalejeme drožďovou zmesou. Vymiešame cesto, ktoré necháme vykysnúť v mise pod navlhčenou utierkou asi hodinu. Zatiaľ si prichystáme plnky tak, že si v mise dobre vymiešame suroviny. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Do jednej naplníme orechovú plnku, do druhej, makovú, do tretej tvarohovú. Štvrtú časť si rozdelíme na tri diely, ktoré roztiahneme do valcov a spletieme ako vianočku. Popicháme do nej hrozienka alebo orechy. Všetky koláže potrieme vyšľahaným žĺtkom. Položíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúr na 200°C asi 10 minút, potom stiahnem teplotu na 150°C a dopekáme ešte asi 20 minút. Vyberieme z rúry, prikryjeme utierkou. Krájame až po úplnom vychladnutí.

Autor: Silvia Bodláková

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach