Mak má v tradičnej slovenskej kuchyni vo všeobecnosti nezastupiteľné miesto a je rozšírený predovšetkým v slovanských krajinách. Zrnká maku vyjadrujú bohatstvo a hojnosť, preto aj na sviatočnom stole nezvykne chýbať nejaký makový koláč. Aj vy si na maku radi pochutíte? Vyskúšajte náš chutnú makovú tortu. Jednoduchá, chutná a ovocie tomu dodávajú tú správnu chuť …:-)
Maková torta s čokoládovou polevou a ovocím – suroviny:
140 g masla izbovej teploty, 180 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 5 vajec, trochu rumu, 180 g mletého maku, 70 g mletých lieskovcov, štipka soli, podľa želania trochu citrónovej šťavy a citrónovej kôry, 3-4 PL malinovej marmelády, citrónová alebo čokoládová poleva
Postup:
Trúbu vyhriať na 190oC . Maslo, cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor vymiešať do svetlej peny a za stáleho miešania postupne pridať žĺtka a rum. Následne ľahko vmiešať mak a lieskovce. Medzitým vyšľahať bielky so štipkou soli a kvapkou citrónovej šťavy do tuhej peny. Jemne primiešať do pripraveného cesta.
Mohlo by vás zaujímať
Vymastiť a múkou vysypať tortovú formu s priemerom 20 cm, vlejeme cesto a necháme piecť približne 40 minút. Nechať vychladnúť, vyklopiť z formy a povrch natrieť tenkou vrstvou malinovej marmelády. Následne si pripraviť čokoládovú polevu, ktorou oblejeme celú tortu. Makovú tort ozdobíme ovocím, napríklad jahodami.
Maková torta je najlepšia po 2 dňoch, takže je ideálna na predprípravu.