Bryndzové halušky alias Valibukove Silobušky

Doba prípravy 30 minútNáročnosť

Suroviny na Valibukove Silobušky:

bryndza, ošúpané surové zemiaky nastrúhané na jemnom strúhadle, polohrubá múka, 3 ČL soľ, oravská slaninka

Postup:

Nastrúhané zemiaky dajte do veľkej misy. Pomaly pridávajte múku a 1 ČL soli  až kým nebude cesto pokope, ale zároveň nesmie byť príliš tvrdé a pevné. Vo veľkom hrnci si nechajte zovrieť vodu, do ktorej dáte 2 ČL soli. Do variacej sa vody môžete dávať silobušky cez dierkované sitko ako to robí väčšina kucháriek, alebo ich môžete do vody „hádzať“ ako to robia správne gazdinky! Postup je jednoduchý, ale vyžaduje si prax a značnú dávku trpezlivosti: na lopárik dáte primerané množstvo cesta (radšej menej, aby to z lopárika neutekalo) a nožíkom z neho vydeľuje z okraja lopárika do hrnca malé kúsky.  Vodu s haluškami nezabudnite priebežne miešať, aby sa vám silobušky neprilepili o dno hrnca. Z chladničky si vyberte bryndzu. 

Mohlo by vás zaujímať

Špenátové halušky

Špenátové halušky s nivovou omáčkou

70 minútSuroviny ( rozpočet na 4 porcie ): 600 g polohrubej múky, 450 g mrazeného špenátu, 150 g čerstvých šampiňónov, 100 g syra niva, 200 ml… Čítaj ďaľej

Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové. Vyberte ich sitkom. Ak ich robíte pre viac Valibukov, pripravte celú misu, ale po vybratí z hrnca sitkom ich prepláchnite na 3 sekundy pod letnou vodou, aby sa nepolepili, kým urobíte ďalšie silobušky. Keď miniete cesto a máte plnú misu halušiek, začnite do nich primiešavať kúsky bryndze. Pozor, halušky musia byť horúce. Nešetrite ňou a nech vám ani nenapadne miešať do nej smotanu ako vo väčšine reštaurácií. Ak máte chuť na Valibukove silobušky so slaninkou, počas varenia silobušiek si nakrájajte a opražte slaninku. Pridávajte ju pred podávaním na vrch halušiek.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach