Ak máte radi mandľové pečivo, vyskúšajte tieto mandľové tyčinky z krehkého cesta. Dlho vydržia (za predpokladu, že ich hneď nezjete) a vy si tak vlastne do zásoby napečiete dobré domáce keksíky, ktoré si potom môžete namáčať do kávičky. Alebo budete mať po ruke niečo na zajedanie k vínku, ak vás prekvapí nečakaná návšteva. Recept je jednoduchý, tak neváhajte a vyskúšajte.
Suroviny na Vianočné sladké tyčinky s mandľovými lupienkami (táto dávka vystačí asi na 30 ks tyčiniek):
- 220 g hladkej múky
- 50 g mletých mandlí
- 30 g kukuričného škrobu
- 150 g mäkkého masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 ČL vanilkového cukru
- kôra z polovice citróna
- 100 g mandľových lupienkov
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Sypké prísady (múku, mleté mandle, kukuričný škrob, práškový a vanilkový cukor) zmiešame v miske, potom k nim pridáme mäkké, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a kôru z citróna. Najprv vareškou a potom rukou vypracujeme kompaktné cesto, ktoré drží tvar a lepí len málo alebo vôbec. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho asi hodinu odpočívať v chladničke. Odpočinuté cesto potom na pomúčenej pracovnej doske vyšúľame do pásu s priemerom asi 2-3 cm a nakrájame ho na rovnaké kúsky (hrubé asi 1,5 cm). Z každého kúska potom vyšúľame tyčinky (snažíme sa, aby ostali rovnako hrubé a dlhé). Tyčinky potrieme bielkom, ktoré nám ostalo. Potreté ich potom bohato posypeme, resp. obalíme v mandľových lupienkoch. Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 14-15 minút do zlatohneda. Po dopečení necháme tyčinky vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
Mohlo by vás zaujímať
Tieto sladké tyčinky si vychutnáte najlepšie s vínom odrody Frankovka modrá rosé, neskorý zber z kolekcie slovenských odrodových vín Vitis Galéria s prívlastkom.
Toto mimoriadne víno atraktívnej lososovej farby je v chuti elegantné a svieže, harmonické, s jemným nádychom lesných jahôd. Príjemný chuťový vnem mu dotvára eleganciu vína. Ideálne sa snúbi s jemnými dezertami, ale napíklad aj s rôznymi úpravami rýb a hydinového mäsa. Je vynikajúce aj ako aperitív.
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk, autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová IG FB www.sistersbakery.sk