Vyskúšajte recept na orieškové vianočné špirálky.
Suroviny na vianočné špirálky vystačí na asi 50 kusov:
Na cesto:
300 g hladkej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček škoricového cukru, štipka soli, ½ KL mandľovéj arómy, 1 vajce, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 balíček Marcipánu, 1 zarovnaná PL kakaa
Na potretie a ozdobenie:
2 PL medu, 50 g nasekaných lúpaných mandlí
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie, papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom. Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky. Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 30 minút
- Doba odležania: asi 1 hodina
- Doba pečenia: asi 12 minút na 1 plech
Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Tip: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.
Zdroj: Dr.Oetker