Vianočné špirálky

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Vyskúšajte recept na orieškové vianočné špirálky.

Suroviny na vianočné špirálky vystačí na asi 50 kusov:

Na cesto:

300 g hladkej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 80 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček škoricového cukru, štipka soli, ½ KL mandľovéj arómy, 1 vajce, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 balíček Marcipánu, 1 zarovnaná PL kakaa

Na potretie a ozdobenie:

2 PL medu, 50 g nasekaných lúpaných mandlí

Ešte potrebujeme:

2 plechy na pečenie, papier na pečenie

Vianočné špirálky

Postup:

Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom. Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky. Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Mohlo by vás zaujímať

nugátové gul’ôčky

Vianočné nugátové guľôčky

40 minútVianočné nugátové guľôčky patria medzi sladké potešenie celej rodiny. Sú chutné a rýchlo ich pripravíte. Suroviny na Vianočné nugátové guľôčky (vystačí na: asi 30 kúskov):… Čítaj ďaľej
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba prípravy: asi 30 minút
  • Doba odležania: asi 1 hodina
  • Doba pečenia: asi 12 minút na 1 plech

Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Tip: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach