Štedrák je kysnutý vianočný koláč s viacerými vrstvami náplní, ktorý je pripravovaný tradične na Slovensku. Množstvo náplní symbolizuje hojnosť a bohatstvo
Suroviny na vianočný štedrák:
600 g polohrubej múky, 3 dcl mlieka, 20 g kvasníc, 120 g masla, 100 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, kôra z 1 citróna, soľ, kandizované ovocie na ozdobenie.
Plnka lekvárová: 1 slivkový lekvár
Orechová plnka: 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 80 g práškového cukru, 1 lyžička vanilkového cukru, 1 dcl prevareného mlieka. Postup: všetky suroviny zmiešame.
Maková plnka: 120 g mletého maku, 120 g práškového cukru, 10 g masla, 1 lyžička vanilkového cukru, 1 dcl prevareného mlieka, citrónová kôra. Postup: všetky suroviny zmiešame spolu.
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 20 g masla, hrozienka, 2 vajcia, 1 lyžička vanilkového cukru, 1 dcl prevareného mlieka, citrónová kôra. Postup: Všetky suroviny zmiešame okrem bielkov. Z bielkov urobíme sneh a zamiešame jemne do hmoty zo všetkých surovín.
Postup:
Urobíme kvások z mlieka, kvasníc a cukru. Všetko zmiešame a zapracujeme kvasnice. Necháme vykysnúť a rozdelíme na 5 rovnakých častí, pričom si necháme trošku cesta na ozdobnú mriežku. Postupne ich rozvaľkáme na pláty podľa formy. Prvý plát dáme do vymastenej formy a potrieme lekvárom. Prikryjeme druhým plátom a dáme naň orechovú plnku.
Mohlo by vás zaujímať
Opäť prikryjeme plátom a natrieme ho makovou plnkou, ďalší plát tvarohovou plnkou. Posledným plátom prikryjeme a zo zvyšného cesta ušúľame dlhšie pásiky a urobíme mriežky. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a ozdobíme napríklad kandizovaným ovocím. V predhriatej rúre pečieme cca 45 minút pri 180 stupňov C. Po upečení posypeme práškovým cukrom mlynček.