Dnes je pondelok, 20. mája 2024, sviatok má Gertrúda

Chuťovky

Bruschetta s paradajkami

Bruschetta s paradajkami

Bruschetta je zapečený alebo opečený chlieb, na ktorom sú paradajky, bazalka a cesnak. Pôvod tohoto jedla je známy najmenej z 15. storočia, pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta zvyčajne slúži ako raňajky alebo predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile. Energetická...
Pečený baklažán

Pečený baklažán s parmezánom

Suroviny na pečený baklažán s parmezánom: 1 baklažán, ¾ šálky parmezánu, 1/3 šálky celozrnnej strúhanky, 6 strúčikov cesnaku, soľ, čierne korenie, mlieko, 1 cibuľa, 1 konzerva paradajkovej omáčky, bazalka, mozarella Postup: Najskôr si urobíme omáčku. Cibuľu si...
Obložený krehký chlieb

Obložený krehký chlieb

1 porcia: 445 kJ / 106 kcal Suroviny na obložený krehký chlieb ( rozpočet na 16 porcií ): 2 lyžice majonézy, 1 lyžica horčice, 8 plátkov krehkého chleba, 2 malé jablká, 4 plátky hydinovej salámy, 1...
Zelenina v tempúre

Zelenina v tempúre

Energetická hodnota jednej porcie:  3 832 kJ Suroviny na recept zelenina v tempúre ( rozpočet na 4 porcie ): 200 g tempúry, 800 g čerstvej zeleniny (baklažán, cuketa, huby, paprika, špargľa), olej na vyprážanie, 100 g...

Šunkové kolieska

Šunkové kolieska v našej rodine patria k veľmi obľúbeným! Nikdy ich nie je dosť! Majú ich radi aj naše deti a rovnako potešia aj návštevu. Suroviny na šunkové kolieska: 400 g lístkového cesta, 150 g šunkovej...
Španielske medové hrušky

Španielske medové hrušky

Suroviny na španielske medové hrušky: 6 hrušiek, 500 ml bieleho vína, 2 lyžice medu, 5 žĺtkov, červené korenie, rasca, olivový olej Postup: Hrušky čiastočne olúpeme, vyberieme z nich jadierka a uvaríme ich vo víne s medom, korením...

Grissini

Grissini alebo chlebové tyčinky pochádzajú z Turína. Perfektne sa hodia na zahryznutie ako rýchly snack, alebo s chuťovo výrazným dipom, či ako príloha k prosciuttu alebo aj k olivám. Ich príprava je celkom jednoduchá. Suroviny...
Cibuľové krúžky

Cibuľové krúžky hala-lupi

....alebo cibuľové krúžky trocha inak ( sú vhodné ako desiata alebo olovrant) Suroviny na Cibuľové krúžky hala-lupi: 20 koliesok cibule, ½ šálky celozrnnej strúhanky, ½ šálky kukuričnej múky, 1 čl soli, ¾ šálky ryžovej múky, ¾...
Jarné rolky

Jarné rolky

Suroviny na Jarné rolky ( rozpočet pre 2 osoby ): 20 plátkov čerstvého cesta na jarné rolky, 150 g mletého bravčového mäsa, 100 g mrkvy, 100 g bielej kapusty, 2 vajíčka, 100 g sklených rezancov, 2...
Falafel

Falafel

Falafel sú vyprážané guľôčky z rozomletého cíceru, bôbu alebo oboch. Falafel je tradičné arabské jedlo, tradične podávané v pite, ktorá slúži ako vrecúško, alebo zabalené v placke. Ku falafelovým guľôčkam sa pridávajú šaláty, zaváraná zelenina, štipľavá omáčka a sú...