Mikrozelenina sa stala hitom ostatných mesiacov. Nielenže je plná živín a veľmi chutná, zároveň je všestranné použiteľná, dekoratívna a dá sa ľahko vypestovať v interiéri – priamo v kuchyni. Hodí sa do šalátov, sendvičov, dresingov alebo smoothies, ale aj na cestoviny či ryžu.
Čo je treba na pestovanie mikrozeleniny?
V prvom rade potrebujeme sklenenú alebo keramickú nádobu s vrchnákom (pekáč), pestovateľskú podložku (konope, kokos, juta alebo prírodné vlákno), klíčiace semená podľa vlastného výberu, vodu a miesto na okennom parapete. Pozitívne je, že mikrozelenina môže rásť vo vnútri aj v najväčšej zime, dokonca aj pri slabom osvetlení – ak je umiestnená blízko okna.
Na podložke môžeme pestovať mikrozeleninu zo semien týchto rastlín: brokolica, kel, hrach, rukola, reďkovka, amarant, chia, horčica, repa, pohánka, mangold, kapusta, koriander, senovka grécka, bazalka.
Mohlo by vás zaujímať
No url provided!Ako pestovať mikrozeleninu?
Semená namočíme na 6-8 hodín alebo podľa návodu na obale. Pestovateľskú podložku tiež namočíme do vody a vložíme do nádoby alebo pekáča. Rozložíme na ňu semená – čo najrovnomernejšie (2 polievkové lyžice semien na plochu 13 × 18 centimetrov). Zakryjeme a umiestnime blízko okna, kým semená nevyklíčia.
Keď je väčšina semien vyklíčená, odstránime vrchnák a necháme rastlinky rásť, kým sa neobjavia listy. Ak sa nám semená zdajú suché, postriekame ich vodou, radšej menej a každý deň. Pozor, nemajú stáť vo vode!
Proces klíčenia trvá 2 až 5 dní, podľa podmienok, ktoré v miestnosti máte. Po zakorenení klíčkov môžeme budúcu mikrozeleninu výdatne zaliať a potom prebytočnú vodu vylejeme, klíčky priľnú k podložke. Zhruba o 10 až 14 dní od začiatku pestovania sa dočkáme mikrozeleniny, ktorá prevýši nádobu aspoň o 2,5 centimetra. Vtedy je čas na prvý zber. Jednoducho odstrihnime toľko rastliniek, koľko potrebuje na aktuálne jedlo a zvyšok necháme rásť – zužitkujeme čerstvé na ďalšie dni.
Mohlo by vás zaujímať
10 zdravotných výhod mikrozeleniny:
- pôsobí proti rakovine, najmä brokolica obsahuje vysoké hladiny sulforafanu, ktorý spomaľuje rast rakovinových buniek,
- zabraňuje chronickým ochoreniam,
- má vysoký obsah minerálov a antioxidantov,
- znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu
- obsahuje 40-krát viac živín ako zrelé rastliny,
- pomáha pri kontrole hmotnosti,
- vyživuje dobré baktérie v črevách.