Suroviny na Crème brulee s karamelom:
500 ml šľahačkovej smotany, 1 struk vanilky, 100 g hnedého cukru a ďalší na krustu, 6 vaječných žĺtkov
Postup:
Predhrejte rúru na 150°C. Nalejte šľahačku do hrnca. Rozrežte pozdĺžne vanilkový struk na malé kúsky, semiačka vyškrabte a pridajte do šľahačky. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte variť 5 minút. Zatiaľ v inej mise vyšľahajte cukor a žĺtky, až kým bude hmota bledá a napenená. Priveďte šľahačku znovu do varu. Nalejte ju na vaječnú zmes a šľahajte až zhustne. Preceďte cez sito. Naplňte formičky do 2 tretín. Umiestnite formičky do veľkého pekáča a podlejte vodou do polovice výšky.
Mohlo by vás zaujímať
Pekáč vložte do stredu rúry a pečte 40 – 45 minút, kým sa krém zrazí, ale stále je v strede mäkký. Vyberte z pekáča a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. Pred servírovaním crème brulee, posypte vrstvou cukru a potom skaramelizujte opaľovačkou. Pár minút nechajte crème brulee s karamelom vychladnúť.
Ak nemáte opaľovačku, môžete vložiť na pár minút pod gril v rúre.
Foto: od Larry White z Pixabay