Vláčna bábovka pre milovníkov hrušiek a maku k príjemnej kávičke.
Suroviny na hruškovo makový bábovkový závin ( vystačí na asi 12 porcií):
Na náplň:
- Hruškový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 460 g)
- 250 g hotovej makovej náplne
- 75 g lúpaných slnečnicových jadierok
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 1 KL Arómy mandľovej
- 3 PL tekutého medu
- 2 zarovnané PL ovsených vločiek
- 100 ml šťavy z kompótu podľa potreby
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva
- 2 zarovnané KL cukru
- 1 zarovnaná KL soli
- 250 g polotučného tvarohu
- 160 ml oleja
- 160 ml mlieka
Na ozdobenie:
- práškový cukor
Okrem toho potrebujeme:
- formu na bábovku (Ø 23 cm)
Postup:
Na prípravu náplne necháme kompót na sitku dôkladne odkvapkať a šťavu zachytíme. V mise zmiešame makovú náplň s jadierkami, vanilínovým cukrom, arómou, medom, vločkami a šťavou z kompótu (tekutinu prispôsobíme podľa návodu na obale kúpenej makovej náplne). Nakoniec vmiešame odkvapkané a nadrobno nakrájané hrušky.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme tvaroh, olej a mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 × 40 cm. Náplň rovnomerne rozotrieme na plát a necháme asi 2 cm voľné okraje. Plát zavinieme z kratšej strany a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy spojom nahor. Bábovkový závin vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra:170 °C
- Teplovzdušná rúra:150 ℃
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas prípravy: asi 35 minút
- Celkový čas prípravy: asi 95 minút
- Čas pečenia: asi 60 minút
- Bábovku necháme vychladnúť a potom ju opatrne vyklopíme. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1386 kJ / 331 kcal | 829 kJ / 198 kcal |
Tuky | 14,86 g | 8,9 g |
Sacharidy | 42,65 g | 25,54 g |
Bielkoviny | 7,54 g | 4,58 g |
Zdroj: Dr.Oetker