Tento koláč plný ovocia je úplne neodolateľný.
Suroviny na Vianočný koláč s ovocím (vystačí na asi 24 porcií):
Na cesto:
- 150 g sušených marhúľ nakrájaných na malé kúsky
- 150 g hrozienok
- 150 g sušených brusníc
- 3 PL brandy alebo rumu
- 170 g zmäknutého masla
- 150 g trstinového cukru
- 1 balíček Trstinového cukru rumového
- 180 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 150 g čerstvých alebo mrazených ríbezlí
Na ozdobenie:
- 2 PL marhuľového džemu
- 1 balíček Marcipánu Dr. Oetker
- 1 balíček Fondánu bielej poťahovacej hmoty Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- plech na pečenie (20 × 30 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta marhule, hrozienka a brusnice vložíme do misky, pokvapkáme ich brandy alebo rumom a necháme cez noc alebo aspoň 2 hodiny macerovať. V mise vyšľaháme maslo s oboma cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme múku, vajcia, ríbezle a macerované ovocie a dôkladne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Čas prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 60 minút
Koláč necháme vychladnúť. Potom koláč potrieme 1 PL džemu.
Na ozdobenie pomocou váľka vyvaľkáme marcipán na obdĺžnik s rozmermi 20 × 30 cm a položíme ho na koláč. Marcipán potrieme 1 PL džemu. Fondán vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20 × 30 cm a položíme na koláč.
TIP: Vianočný koláč s ovocím bez marcipánu a fondánu možno zamraziť.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1009 kJ / 241 kcal | 1365 kJ / 326 kcal |
Tuky | 9,01 g | 12,18 g |
Sacharidy | 32,07 g | 43,34 g |
Bielkoviny | 2,79 g | 3,77 g |