Suroviny na škoricové vlnky:
Na cesto: 130 g hladkej múky, 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 130 g cukru, 130 g mletých vlašských alebo lieskových orechov, 4 vajcia, 200 g rozpusteného a vychladnutého masla alebo margarínu, 8 PL mlieka
Na potretie: 200 g slivkového lekváru, 50 ml rumu
Na náplň: 500 ml kyslej smotany, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček šľahačky v prášku,150 ml studeného mlieka
Na posypanie: 1 balíček škoricového cukru
Ešte potrebujeme: uzatvárateľnú nádobu s objemom asi 3 l, plech na pečenie (30 x 40 cm), cukrárske vrecko
Postup:
Na cesto premiešame múku s kypriacim práškom a preosejeme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l. Zmiešame s cukrom a orechmi. Pridáme vajcia, maslo alebo margarín a mlieko. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15 – 30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte premiešame metličkou alebo vareškou tak, aby sme suché prísady odstránili z okraja nádoby a vmiešali do cesta. Cesto nalejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Mohlo by vás zaujímať
Korpus necháme vychladnúť a po vychladnutí ho potrieme slivkovým lekvárom rozmiešaným s rumom. Na prípravu náplne zmiešame smotanu s vanilkovým cukrom. Šľahačku vyšľaháme s mliekom podľa návodu na obale do tuha a zľahka vmiešame do smotany. Náplňou naplníme cukrárske vrecko a na koláč nastriekame vlny. Posypeme škoricovým cukrom a uložíme do chladničky na 2 hodiny stuhnúť.
- Elektrická rúra: 180°C
- Teplovzdušná rúra: 160°C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 35 minút
- Doba pečenia: asi 30 minút