Nevšedná veľkonočná tlačenka – suroviny:
1 balíček Surimi tyčiniek, 3 mrkvy, 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker, 4 PL vody, 300 ml majonézy, 100 ml smotany na šľahanie, 1 zarovnaná KL soli, štipka korenia, šťava z 1/2 citróna, 180 g sterilizovaného hrášku (bez nálevu)
Ešte potrebujeme:
formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm), potravinársku fóliu
Postup:
Surimi tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Na prípravu aspiku uvaríme mrkvu do polomäkka a nakrájame na tenké hranolčeky. Želatínu necháme vo vode napučať podľa návodu na obale. V mise zmiešame metličkou majonézu so smotanou. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. V kastróliku zahrievame želatínu až do úplného rozpustenia (nevaríme!) a metličkou ihneď vmiešame do majonézovej zmesi. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou a do formy nalejeme ⅓ želatínovej zmesi.
Mohlo by vás zaujímať
Do formy pozdĺžne naukladáme polovicu surimi tyčiniek, ktoré prekladáme mrkvou a hráškom. Zalejeme ďalšou ⅓ zmesi a opäť naukladáme tyčinky, mrkvu a hrášok. Zalejeme zvyškom zmesi a odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky. Tlačenku vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s pečivom alebo chlebom.
Tip:
Pred naliatím želatínovej zmesi môžeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou naukladať natvrdo uvarené vajíčka nakrájané na plátky.